Γλυκό ψωμί με πραλίνα (Babka)

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

Υλικά

  • 330 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 180 ml γάλα φρέσκο
  • 60 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 16 γρ. ξηρή μαγιά
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Για την γέμιση

  • Πραλίνα φουντουκιού ΙΟΝ NUCREMA

Εκτέλεση
Σε ένα μπρίκι, ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, το βούτυρο μέχρι να λιώσει, προσέχοντας να
μην κάψει.

Στη συνέχεια, στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα, την ζάχαρη, την μαγιά και 2-3
κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.

Αφήνουμε 10 λεπτά το μείγμα μας στην άκρη για να ξυπνήσει η μαγιά.

Αφού περάσουν τα 10 λεπτά προσθέτουμε στο μείγμα μας το υπόλοιπο αλεύρι, το λιωμένο
βούτυρο και το ξύσμα πορτοκάλι και ανακατεύουμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για
τουλάχιστον 5 λεπτά.

Έπειτα, λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε μέσα το
ζυμάρι, καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα
τουλάχιστον μέχρι το ζυμάρι διπλασιαστεί σε όγκο.

Όταν το ζυμάρι μας είναι έτοιμο, αλευρώνουμε ελαφρώς το πάγκο εργασίας μας και με έναν
πλαστή το ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα με πάχος περίπου μισό εκατοστό.

Έπειτα, απλώνουμε πάνω σε όλη την επιφάνεια της ζύμης μας πράλινα και αμέσως μετά
πιάνουμε από την μεγαλύτερη διάσταση το ζυμάρι προσεχτικά από την μια άκρη του μέχρι
την άλλη και αρχίζουμε να το ρολάρουμε, κάνοντας ένα μακρύ ρολό.

Στη συνέχεια, με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε κατά μήκος το ρολό στην μέση, αφήνοντας
περίπου ένα εκατοστό άκοπη την αρχή του και με τα δυο κομμάτια που δημιουργήσαμε
κάνουμε μια πλεξούδα.

Τέλος, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα κέικ και τοποθετούμε προσεκτικά την πλεξούδα μας μέσα, στριμώχνοντάς την.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην μεσαία σχάρα, στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 25
λεπτά.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

2 Responses to Γλυκό ψωμί με πραλίνα (Babka)

  1. Νίκη 25 Ιανουαρίου, 2022 at 10:10 μμ #

    Άνετα μπορεί να το φάει κανείς μόνος του!! Τα παιδιά το λάτρεψαν!! Ευχαριστούμε!!

  2. Μαρίνα 8 Μαρτίου, 2022 at 7:37 μμ #

    Ποτε δεν είχα κανει τσουρέκι,πρώτη φορά έφτιαξα και έγινε τέλειoo οπως και η πορτοκαλοπιτα χωρίς φύλλο…

Αφήστε μια απάντηση