Κέικ Ζάχερ

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

 

Υλικά

Για το κέικ

  • 380 γρ. ζάχαρη
  • 250 ml νερό
  • 250 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 120 ml σπορέλαιο
  • 3 μεσαία αυγά
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 75 γρ. κακάο ΙΟΝ
  • 1 1⁄2 κ.γλ μπέικιν πάουντερ
  • 1 1⁄2 κ.γλ μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γλ ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Για τη γέμιση

  • 300 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
  • 70 ml κονιάκ ή τσίπουρο

Για την επικάλυψη

  • 250 γρ.  κλασική κουβερτούρα ΙΟΝ
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 150 ml νερό

Εκτέλεση για τα κεικ

Για να φτιάξουμε κέικ Ζάχερ αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170°C, στον αέρα.

Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το νερό, προσέχοντας να μη βράσει, και το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει καλά.

Αμέσως μετά προσθέτουμε το γάλα, το σπορέλαιο και τα αυγά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.

Ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής χυλός.

Αδειάζουμε σε 2 τσερκια 20αρια που πριν έχουμε θωρακίσει καλά με αλουμινόχαρτο, βάζοντας τα να πατήσουν πάνω στο αλουμινόχαρτο και κάνοντας εξωτερικα και περιστροφικά από κάθε τσέρκι τοιχώματα με αυτό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς στον αέρα για 25-30 λεπτά.

Επικάλυψη

Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και την αδειάζουμε σε ένα μπολ.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας με ένα σύρμα μέχρι να πάρει μία βράση.

Αμέσως μετά αδειάζουμε το σιρόπι στην κουβερτούρα, ανακατεύοντας έντονα  μέχρι να γίνει μια γυαλιστερή γκανάζ.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.

Γέμιση

Σε ένα μπολ αδειάζουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο.

Προσθέτουμε το κονιάκ ή το τσίπουρο και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

Συναρμολόγηση

Παίρνουμε το ένα κομμάτι κέικ, απλώνουμε στην επιφάνειά του  το μισό  μείγμα μαρμελάδας.

Στη συνέχεια τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο κομμάτι κέικ.

Απλώνουμε την υπόλοιπη μαρμελάδα

Μεταφέρουμε το κέικ σε μια πιατέλα.

Ανακατεύουμε λίγο την παχύρευστη γκανάς και το περιχύνουμε το κέικ Ζάχερ.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

4 Responses to Κέικ Ζάχερ

  1. Κωνσταντάρα Φωτεινή 5 Νοεμβρίου, 2023 at 5:01 μμ #

    Τέλεια όλα,υπέροχα!!!

  2. Σοφία Χασαπογλου 6 Νοεμβρίου, 2023 at 2:12 μμ #

    Ότι μαγειρεύεται είναι τέλειο.
    Ευχαριστώ.

  3. Ελένη Τσελεπή 6 Νοεμβρίου, 2023 at 4:13 μμ #

    Καλησπέρα κύριε Μακρυνιώτη
    Κατ’αρχάς να σας ευχαριστήσω για τις υπέροχες συνταγές σας και την ακόμη πιο υπέροχη διάθεση σας!
    Θα ήθελα μία διευκρίνηση: το κέικ θα είναι ζεστό όταν θα τοποθετήσουμε τη μαρμελάδα και τη γκανάζ ή κρύο?
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Ελένη Τσελεπή

  4. Παρασκευή Μπούκη 6 Νοεμβρίου, 2023 at 4:23 μμ #

    Φαίνεται υπέροχο θα το φτιάξω σίγουρα.
    Ευχαριστούμε κύριε Μακρυνιωτη για τις ωραίες συνταγές

Αφήστε μια απάντηση