Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδος LURPAK
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 μεσαία αυγά
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι
- Μια βανίλια
- 15 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 1 αυγό για επάλειψη
Για την γέμιση
- Μαρμελάδα της επιλογής σας
Εκτέλεση
Στο κάδο του μίξερ, με το φτερό, χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη, τα ξύσματα και την βανίλια μέχρι να αφρατέψουν καλά.
Έπειτα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ρίχνουμε σιγά σιγά τα αυγά, που πριν έχουμε χτυπήσει και αφού γίνουν ένα μείγμα προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα στην ίδια ταχύτητα, μέχρι να γίνουν ένα ζυμαράκι.
Αμέσως μετά, τυλίγουμε το ζυμάρι σε μια μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.
Αφού το ζυμάρι μας παγώσει, παίρνουμε περίπου τα 3/4 από αυτό και το τοποθετούμε ανάμεσα σε δυο αντικολλητικό χαρτιά. Με έναν πλάστη, το ανοίγουμε λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος της ταρτιέρας μας .
Έπειτα, αφαιρούμε το ένα αντικολλητικό χαρτί και αναποδογυρίζουμε το ζυμάρι μέσα στην ταρτιέρα μας διαμέτρου 28 εκατοστών (ή και μικρότερη). Αφού στρώσουμε καλά το ζυμάρι στο εσωτερικό της ταρτιέρας, αφαιρούμε ότι περισσεύει έξω από αυτήν και το κρατάμε στην άκρη. Γεμίζουμε την τάρτα μας με όση ποσότητα μαρμελάδας επιθυμούμε.
Αμέσως μετά, παίρνουμε το 1/4 από το ζυμάρι που είχαμε αφήσει στην άκρη, μαζί με τα περισσεύματα της ταρτιέρας και φτιάχνουμε κορδόνια για να δημιουργήσουμε ένα πλέξιμο της αρεσκείας μας πάνω από την τάρτα μας.
Αφού τελειώσουμε το πλέξιμο της τάρτας, σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το αυγό μαζί με μια κουτάλια της σούπας νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε όπου υπάρχει ζυμάρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην μεσαία σχάρα στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 25 λεπτά
Perfect!
Μου θύμισε τα παιδικά μου χρονια!!τελειαααα!!!!
Εγώ τη δοκίμασα με μαρμελάδα φράουλα και απλά τα σπάει! Φανταστική συνταγή!,!!!
Eukoli sintagi euxaristoume Dimitri 💕
Teleioooooo
Τέλεια και βουτυρενια.οι οδηγίες που δίνεις είναι κατανοητές και γι’αυτό βγαίνει τέλειο το αποτελεσμα
Η πιο ωραία που έχουμε φάει ποτέ! Τέλεια συνταγή
Να είσαστε καλά!!!
Καλησπέρα!!Θα μπορούσα να βάλω πριν τη μαρμελάδα κρέμα στιγμής βανίλια??
Πρώτη φορά κάνω γλυκό σας και ειλικρινά βρήκα ακριβώς το μέτρο που χρειάζομουν.καθως έχω ταξιδέψει στο εξωτερικό κ ανακάλυψα ότι τα γλυκά τους δεν είναι γλυκά! Έτσι κ τα δικά σας δεν είναι μόνο ζάχαρη πανατα γίνετε ένα φινέτσατο μπέρδεμα στον ουρανίσκο από όλα τα υλικά.Μπραβο σας.
Εγώ έβαλα σπιτιτλκη μαρμελάδα μήλο που την Εκανα λίγο ξινή.ηταν εκπληκτική.λ
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!! Να είσαστε καλά!!
Τέλεια συνταγή την κάνω συχνά και μάλιστα διπλή δόση για δύο τάρτες ,αφού γίνονται ανάρπαστες. Ευχαριστώ που μας έκανες ερασιτέχνες ζαχαροπλάστες.
Εύκολη συνταγη και με σίγουρη επιτυχία! Έγινε ανάρπαστη!!!
Υπέροχη η συνταγή σας. Εγώ την έκανα με αλεύρι ντιγκελ χωρίς γλουτενη. Και είχε μεγάλη επιτυχία. Καμία διαφορά στη γεύση και εμφάνιση
Δεν έχω λόγια!!! Τελειαααααα!!!
Την έφτιαξα και με άλλη γέμιση και ήταν και αυτή τέλεια!!!
Τα παιδια μου, μου είπαν πως είναι το καλυτερο γλυκό που έχω κάνει ποτέ.. 😁. Είχαν δίκιο…
Μπράβο σας ! Εξαιρετικός πάντα ! Είμαι fun εδώ και πολλά χρονια !
Υπεροχης συνταγη: μια ερωτηση. Στη συνταγη γραφετε 250γρ βουτυρο και στο βιντεο λετε 200γρ βουτυρο. Ποια ειναι η σωστη ποσοτητα; Ευχαριστω πολυ για την απαντηση.