Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδος LURPAK
- 280 γρ. ζάχαρη
- 22 γρ. ξηρή μαγιά
- 200 ml γάλα πλήρες
- 90 ml νερό
- 80 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 2 μεσαία αυγά
- 1 1/2 κ.γ μαχλέπι
- 1/2 κ.γ κάρδαμο (ή αλλιώς κακουλέ)
- 1/2 κ.γ μαστίχα τριμμένη
- Μια βανίλια
- Προαιρετικά ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Υλικά για την επάλειψη
- 1 αυγό
- 1 κ.σ γάλα πλήρες
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το νερό, που πριν έχουμε ζεστάνει, αλλά όχι κάψει. Συνεχίζουμε προσθέτοντας 1 κ.σ ζάχαρη, 2-3 κ.σ αλεύρι και την μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ελαφρώς, ίσα να αναμειχθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Έπειτα, σκεπάζουμε καλά με μια μεμβράνη τον κάδο μας και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά.
Αφού περάσουν τα 20 λεπτά και «ξυπνήσει» η μαγιά μας, προσθέτουμε πρώτα το υπόλοιπο αλεύρι και μετά τα υπόλοιπα υλικά μας, με τελευταίο το γάλα (που πριν έχουμε ζεστάνει ώστε να είναι χλιαρό) και το βούτυρο που έχουμε λιώσει σε ένα μπρίκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Προσοχή στο βούτυρο, να μην είναι καυτό, αλλά απλά ζεστό.
Ανακατεύουμε με τον γάντζο, σε μεσαία προς χαμηλή ταχύτητα, για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα ελαστικό και κολλώδες ζυμάρι.
Αμέσως μετά, λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι μας και καλύπτουμε καλά το μπολ με μεμβράνη.
Τέλος, το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για δυο ώρες τουλάχιστον, μέχρι να διπλασιαστεί το ζυμάρι μας.
Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το μπολ και το κόβουμε σε 9 ίσα κομμάτια. Έπειτα, παίρνουμε 3 από τα κομμάτια, τα κάνουμε κορδόνια ίσου πάχους και μήκους και φτιάχνουμε μια πλεξούδα.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, φτιάχνοντας πλεξούδες και με τα υπόλοιπα κομμάτια μας. Αμέσως μετά, αφού τοποθετήσουμε τα τσουρέκια σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά τουλάχιστον.
Αφού περάσουν τα 45 λεπτά, χτυπάμε σε ένα μπολάκι το αυγό με το γάλα προσέχοντας να είναι και τα δυο σε θερμοκρασία δωματίου και με ένα πινέλο αλείφουμε πολύ απαλά όλη την επιφάνεια της κάθε πλεξούδας μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 160 βαθμούς για 23-25 λεπτά.
Περίμενα πως κ πως τσουρέκι απο σενα Δημήτρη!καλο Πάσχα!
Καλο Πάσχα σεφ !!!!!!!!!
Θα τα φτιάξω σίγουρα!!!!
Το κανεις να φαινεται τοσο εύκολο, που πρώτη φορα ψήνομαι να φτιάξω μονος μου τσουρέκια 👏🏻👏🏻👏🏻
Πρώτη φορά θα φτιάξω τσουρέκι. Ευχαριστώ για την αναλυτική συνταγή! Καλό Πάσχα!
ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΟΣΟ ΤΕΛΕΙΑ.
Καλησπέρα, ζω στη Γερμανία και δν ξετω ποιο αλεύρι να χρησιμοποιήσω για τα τσουρέκια.
Αλεύρι σκληρό, ή αν βρείτε, αλεύρι με περισσοτερη γλουτένη!!καλή σας επιτυχία!!
Καλησπέρα! Χωρίς μίξερ μεγάλο, γίνονται?
Και βεβαια!! Στο χέρι, 20 λεπτα ζύμωμα!καλη σας επιτυχια!!!
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μίξερ χειρός που έχει τις δύο “βίδες”;
Δυστυχώς όχι! Ζυμώστε στο χέρι για 20 λεπτά! Καλή σας επιτυχία!!
Καταπληκτικό φαίνεται 😋👍😋👍
Θά τό φτιάξω σίγουρα..
Σέ ευχαριστούμε Chef 🙏😋👍👍👍
Αν δεν έχουμε μίξερ με γάντζο???
Αν δεν έχουμε μίξερ, ζυμώνουμε 20 λεπτά στο χέρι! Καλή σας επιτυχία!!
Θα ζυμωσει καδος 4,6 λιτρων 1 κιλο αλευρι σεφ?
Βεβαίως!
Αν κάνω τη μισή δόση πρέπει να προσέχω κάτι; Θα πετύχει;
Και βέβαια θα πετύχει!! Καλή σας επιτυχία!!
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!
Καλησπέρα σας! Παίζει ρόλο η πρωτεΐνη; Βρίσκω με 13,2. Επίσης γιατί λέτε χωρίς γλουτένη σε άλλο σχόλιο; Βοηθάει να μην έχει; Να ψάξω αν είναι!
Η συνταγη είναι υπεραναλυτική! Ακολουθήστε τις οδηγίες κατά γράμμα και θα έχετε σίγουρη επιτυχία!
Καλησπέρα σας , εγώ προσθέτω πάντα στα τσουρέκια μου ένα εκχύλισμα από μυρωδικά που τα βράζω σε λίγο νεράκι Ιπερίπου 2 κουταλιές της σούπας)
Ποιό υγρό της συνταγής θα μπορούσα να μειώσω για να προσθέσω το εκχύλισμα αυτό?
Όποιο προτιμάτε !Δεν υπάρχει πρόβλημα για τόσο μικρή ποσότητα!! Καλή σας επιτυχία!!
Γειά σας, η ζάχαρη δεν πρέπει να λιώσει;; Σε αντιστάσεις η ίδια θερμοκρασία;
Σε αντιστάσεις βάζουμε 5-10 βαθμούς παραπάνω !! Η ζάχαρη λιώνει στη διαδικασία παρασκευής του ζυμαριού μας!!καλή σας επιτυχία!
Η τέλεια συνταγή! Συγχαρητήρια Δ. Μακρινιώτη και πάντα επιτυχίες!
Η τέλεια συνταγή! Συγχαρητήρια Δ. Μακρινιώτη !Καλό Πάσχα!!
Καλησπέρα σας μπορει να αντικατασταθεί η ζάχαρη με κρυσταλλική στέβια; Ευχαριστω πολύ
Η αντικατάσταση της ζάχαρης δεν είναι τόσο απλή γιατί δεν την χρησιμοποιούμε μόνο για τις γλυκαντικές της ιδιότητες!
Καλησπέρα! Για πόσες μέρες μένει αφράτο; Επίσης, αν φτιάξουμε τη ζύμη τη μια μέρα, τη βάλουμε στο ψυγείο και την πλάσουμε την επομένη, υπάρχει πρόβλημα;
Καλησπέρα! Δεν υπάρχει πρόβλημα να πλάσουμε την επόμενη μέρα! Καλή σας επιτυχία!
Καλησπέρα!μπορουμε
Να κάνουμε το ζύμωμα σε πρόγραμμα ζυμώματος αρτοπαρασκευαστή ;ευχαριστώ
Λυπάμαι, δεν χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο μηχάνημα, παρόλα αυτά μπορείτε να το δοκιμάσετε! Καλη σας επιτυχία!
Θα δοκιμάσω και εγώ τη συνταγή φέτος!! Σας ευχαριστούμε πολύ!!
Υπέροχη συνταγή και σχετικά εύκολη!Για να γίνει λίγο πιο γλυκό χρειάζεται να αλλάξει κάτι στις υπόλοιπες δοσολογίες? Κάθε φορά με τις συνταγές σας έχουμε σίγουρα θετικά σχόλια, σας ευχαριστώ πολύ!
Μπορείτε να προσθέσετε μέχρι 30γρ. παραπάνω ζάχαρη! Καλη σας επιτυχία!!
Καλημέρα σας!μπορουμε να αποθηκεύσουμε τη ζύμη στην κατάψυξη ;ευχαριστώ κ καλή ανάσταση!
Δυστυχώς όχι ! Καλό Πασχα!
Μπορώ να τα πλεξω με 4 λωρίδες;
Και βέβαια μπορείτε! Καλη σας επιτυχία!!
Γίνεται να τα Κάνουμε γεμιστά με κάστανο και να τα λουστούμε με σοκολάτα;;;;;
Και βέβαια μπορείτε! Καλή σας επιτυχία !
Καλημέρα! Θα μπορούσαμε με την συγκεκριμένη συνταγή να φτιάξουμε ατομικά τσουρέκια, τύπου muffins? Αν ναι, στους πόσους βαθμούς και για πόση ώρα ψήνουμε? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Και βέβαια μπορείτε !! Ψήνετε περίπου για 20 λεπτά! Καλή σας επιτυχία!
Καλησπερα! Θα μπορουσα να το φτιαξω με μαυρη ζαχαρη αντι για λευκη;
Μπορείτε, αν χρησιμοποιήσετε ψιλή μαύρη ζάχαρη ! Καλή σας επιτυχία!!
Καλημέρα!Έχω νωπη μαγιά μπορώ να βάλω και πόση;
Για κάθε 1γρ. ξηρής μαγιάς, 3γρ. νωπής !!Καλή σας επιτυχία !!
Καλησπέρα, αντί για ξηρή μαγιά, πόση νωπή να βάλω;
Για κάθε 1γρ. ξηρής μαγιάς, 3γρ. νωπής !!Καλή σας επιτυχία !!
Καλησπέρα.Θα μπορούσα να αντικαταστήσω τη ξηρή μαγιά με νωπη;Σε τι αναλογια;Ευχαριστώ πολύ
Για κάθε 1γρ. ξηρής μαγιάς, 3γρ. νωπής! Καλή σας επιτυχία!!
Καλησπερα Δημήτρη. Σήμερα τα έφτιαξα πρωτη φορα κ ήταν ότι καλυτερο έχουμε φάει. Τα παιδια θα ήθελαν κ με σοκολατα. Σε ποια φάση της συνταγής μπορώ να τα γεμίσω? Ευχαριστώ κ καλο πασχα με υγεια να εχεις
Καλημέρα φίλε μου! Ο απλός τρόπος είναι, αφού γίνουν τα τσουρέκια, να τα κόψουμε στη μέση και να τα γεμίσουμε με ό,τι θέλουμε! Ο πιο περίπλοκος είναι να ανοίξουμε με έναν πλάστη τα κορδόνια από το ζυμάρι μας, να τα γεμίσουμε με ό,τι προτιμάμε και μετά να τα ρολάρουμε και να τα πλέξουμε! Καλη επιτυχία!!
Καλημερα Δημήτρη. Εφτιαξα χτες τα τσουρέκια σου κ θα τα ξανά φτιάξω κ σημερα γιατί δεν έμεινε τίποτα😁😁😁αν θέλω να τα γεμίσω με σοκολατα σε ποιο στάδιο της συνταγής το κάνω?
Καλημέρα φίλε μου! Ο απλός τρόπος είναι, αφού γίνουν τα τσουρέκια, να τα κόψουμε στη μέση και να τα γεμίσουμε με ό,τι θέλουμε! Ο πιο περίπλοκος είναι να ανοίξουμε με έναν πλάστη τα κορδόνια από το ζυμάρι μας, να τα γεμίσουμε με ό,τι προτιμάμε και μετά να τα ρολάρουμε να κλείσουνε και να τα πλέξουμε! Καλη επιτυχία!!
Καλησπέρα σεφ!! Φιλέ αμυγδάλου μπορώ να βάλω από πάνω;
Βεβαίως και μπορείτε! Καλή σας επιτυχία!!
αγαπητε Δημητρη εχεις δυο συνταγες με τσουρεκι ποια η διαφορα στην γευση δεν ξερω ποια να κανω μπερδευτηκα λιγο
Και οι δύο είναι αγαπημένες μου συνταγές!! Διαλέξτε όποια ταιριάζει περισσότερο στα γούστα σας!! Καλή σας επιτυχία!!
Καλησπέρα σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω οι αναλογίες που δίνετε στα μπαχαρικά πόσο αντιστοιχούν σε κόκκους μαχλέπι και δάκρυα μαστίχας;
Θα ήθελα να κάνω την συνταγή αλλά δεν ξέρω πόση ποσότητα να χρησιμοποιήσω.
Ευχαριστώ!
Προτείνω να αλέσετε το μαχλέπι και την μαστίχα εωσ ότου γεμίσετε 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι και 1/2 μαστιχα! Καλή σας επιτυχία!!
Για ποσά τσουρέκια είναι η συνταγή;
Μπορώ να βγάλω 2 τσουρέκια ;
Μπορώ να διπλασιάσω τα υλικά;
Η συνταγή είναι για 3 τσουρέκια!!Φυσικά και μπορείτε να διπλασιάσετε !Καλή σας επιτυχία!!
Υπέροχα πραγματικά τα τσουρέκια!!Μοσχοβόλισε το σπίτι
Να είσαστε καλά !!!Καλό Πάσχα!!
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας!
Τα καλυτερα τσουρέκια που εχω φτιάξει ποτε στη ζωή μου!!!!το μονο κακο ειναι οτι τα φαγαμε ολα σε μιάμιση μερα!!!Δοκιμασα μετα να φάω ενα κομματι τσουρέκι του εμπορίου και η διαφορα στη γεύση ηταν χαοτική !!!σας Ευχαριστουμε πολυ!!!παω για δεύτερη δόση!!
Καλησπέρα!!! Πόσα γραμμάρια περίπου τα δύο αυγά??? Γτ έχω αρκετά μεγάλα αυγά!!
Καλησπέρα!! 50γρ. το ένα!! Καλή σας επιτυχία!!
Εξαιρετικά!μόλις έφτιαξα τη συνταγή!συγχαρητήρια!
Να είσαστε καλά!! Καλό Πασχα!!
Θα ήθελα να με ενημερώσετε για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα τσουρέκια το σκληρό αλεύρι μετά την ημερομηνία λήξης που γράφει η συσκευασία.
(Αν φυσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί)
Ευχαριστώ
Δυστυχώς δε μπορώ να σας πω να χρησιμοποιήσετε ένα προιόν που έχει λήξει!
Μπορώ να ζυμώσω τα τσουρέκια τη μια μέρα, να αφήσω να κάνουν το πρώτο φούσκωμα για 2 ωρες & μετά να βάλω τη ζύμη στο ψυγείο για όλο το βράδυ ώστε την επόμενη ημέρα να κάνω το πλέξιμο & την υπόλοιπη διαδικασία;
Μπορείτε, αλλά δεν το προτείνω! Καλή σας επιτυχία!
να ρωτήσω δεν έχω μίξερ με γάντζο λέτε ότι ζυμώνεται κ στο χέρι αφού το μίγμα θα είναι κολωδης γίνετε ?
Βεβαίως και γίνεται!! Θέλει ζύμωμα στο χέρι για 20 λεπτά!! Καλή σας επιτυχία!!
Καλησπέρα! Έφτιαξα τα τσουρέκια σας και η ζύμη μετά το χτύπημα με το γάντζο, μου βγήκε σφιχτή. Δεν είχε την τσιχλωτη υφή που θα έπρεπε. Το πρώτο φούσκωμα με τη μαγιά είχε πετύχει και είχα μετρήσει και τις θερμοκρασίες των υγρών έως 30 βαθμούς . Τι μπορεί να πήγε λαθος και δεν φουσκωσαν μετα? Ευχαριστώ!
Λυπάμαι !Ο μόνος λόγος που μπορεί να δικαιολογήσει την σφιχτή σας ζύμη, είναι το λάθος ζύγισμα των υλικών !
Μπήκα να ξαναδώ την συνταγή γιατι παω για τριτη δόση!!!Δε μπορούσα να μη γράψω σχόλιο !!!οτι καλύτερο εχω φτιάξει ποτε σε τσουρέκι!!κι εχω κανει συνταγές απο πολλούς τόσα χρονια!!σε ευχαριστουμε Δημήτρη
Θα ήθελα να ρωτήσω εάν μπορώ να τα κάνω με ζάχαρη καρύδας ή μέλι για να φάει και το μωρό μου. Ευχαριστώ πολύ!
Δυστυχώς όχι! Η μόνη εναλλακτική της λευκής ζάχαρης που μπορεί να λειτουργήσει, είναι η ψιλή καστανή ζάχαρη!
Σας ευχαριστώ τόσο για την άμεση απάντηση σας όσο και για το γεγονός πως μετά από 10 χρόνια συνεχών προσπαθειών κατάφερα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να φτιάξω το σωστό τσουρέκι με απλές διαδικασίες, σωστές δοσολογίες & εκπληκτική καθοδήγηση χωρίς αλχημείες !!!!!
Εύχομαι σε όλους Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση με υγεία & χαρά !!!!!
Να εισαστε καλά!! Καλή Ανάσταση!!
Πολλά συγχαρητήρια για την υπέροχη συνταγή σας. Έγιναν καταπληκτικά.
Είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω τσουρέκια και είμαι ενθουσιασμένη.
Εύχομαι καλό Πάσχα με υγεία και αγάπη 👋😘
7μηνών έγκυος και προκομένη τα ξεκίνησα στις 3τα ξημερώματα 🤣από τα σχόλια σου και μόνο σεφ πρέπει να δικαιωθώ!!!
χρονια πολλα, ηθελα να ρωτησω αν χρησιμοποιω απο την αρχη της συνταγης το γαντζο στο μιξερ
Χρονια πολλά!!Ναι από την αρχή!Καλη σας επιτυχία!
Εξαιρετική συνταγή. Τα καλύτερα τσουρέκια με διαφορά… Αφρατα και πεντανοστιμα. Ευχαριστούμε πολύ.
Χρόνια πολλά & Χριστός Ανέστη !!!
Σεφ μετά το απόλυτο τσουρέκι αναμένουμε συνταγή για το απόλυτο νηστίσιμο τσουρέκι !!!!!
Τέλεια! Πεντανόστιμα κ πολύ εύκολα στην περιγραφή όσο κ στην παρασκευή τους! Σίγουρα θα τα ξαναφτιαξω άμεσα γιατί δεν έμεινε τίποτα… Συγχαρητήρια ! Να στε καλά!
αν τη συγκεκριμένη δόση αντι για 3 τσουρέκια την πλασω σε 2 πόση ώρα πρέπει να ψηθουν;
Αν χρησιμοποιησω την μιση ποσοτητα αλευρι ( 500 γρ.), θα πρεπει να μειωσω και ολες τις υπολοιπες ποσοτητες των υλικων στο 1/2?
Ευχαριστω και χρονια πολλα!
Ακριβώς !!Καλή σας επιτυχία και χρόνια πολλά!!
Χρόνια πολλά! Χριστός ανέστη! Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή! Έγινε εύκολα, χωρίς άγχος και παρότι στο χέρι πέτυχε μια χαρά! Το ίδιο και τα κουλουράκια σας👌
Ποια από τις δύο συνταγές που έχετε δίνει το πιο μαστιχωτο αποτέλεσμα;
Θέλω να έχει πολλές ίνες.
Πραγματικά το ΚΑΛΥΤΕΡΟ τσουρέκι!!!Τόσο εύκολο και πεντανόστιμο!!! Ευχαριστούμε πολύ 🙏 Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!!!!!
Καλησπέρα σας. Είναι δυνατό να παραλείψω το νερό και το χυμό πορτοκαλιού, αυξάνοντας ανάλογα την ποσότητα του γάλακτος; Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Όπως πάντα εξαιρετική συνταγή και βγαίνει σωστότατη! Την έκανα σε αρτοπαρασκευαστή και δεν έχουμε φάει πιο αφράτα τσουρέκια! Συγχαρητήρια κι ευχαριστούμε για όσα tips μας μαθαίνετε!!!
Η καλύτερη συνταγή για τσουρέκι που έχω δοκιμάσει…. Φέτος είναι η τρίτη χρονιά που την κάνω και επειδή δεν μας φτάνει η δόση αυτή φτιάχνω διπλή!! Ευχαριστούμε σεφ να είστε καλά
Τα τσουρέκια είναι υπέροχα. Πέτυχαν απολύτως. Επειδή σύντομα θα τα ξαναφτιάξω, μπορώ να προσθέσω λίγη ζαχαρίτσα ακόμη;;
Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση 🐞 🐞 🐞
Πραγματικά η καλύτερη, η πιο νόστιμη κ η πιο απλή στην παρασκευή της συνταγή για τσουρέκι!!! 2η χρονιά που τη φτιάχνω κ δεν την αλλάζω! Συγχαρητήρια πολλά σεφ!!!💖
Καλησπέρα σας, κύριε Μακρυνιώτη,
Αν θέλετε βοηθήστε με με τα παρακάτω.
Διάβασα την απάντηση σας: κάθε αυγό (της παραπάνω συνταγής) είναι 50 γρ,
σε κάποια ερώτηση για το μέγεθος των μεσαίων αυγών της παραπάνω συνταγής.
1) 50 γρ ζυγισμένο με το τσόφλι του ή χωρίς;
2) Επίσης, παρακαλώ, στην συνταγή σας ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ αναφέρετε : 1 αυγό. τι βάρος παρακαλώ;
Θα κάνω και τις δύο!
3) Τέλος, σε όλες τις συνταγές σας όταν αναφέρετε 1 μεσαίο αυγό, θα ακολουθήσω την απάντηση που θα μου δώσετε;
4) Γενικότερα όταν αναφέρετε απλά 1 αυγό, τι βάρος πρέπει να έχει;
Πολύ με αγχώνει αυτό το θέμα με το βάρος των αυγών στις γλυκές παρασκευές!
Θα σχολιάσω εδώ, μόνο για τα Rochers Coco!!! Νοστιμότατα και χωρίς σοκολάτα!, εύκολα,
Σας ευχαριστώ για όσα μας δίνετε. Απλά, κατανοητά, με ηρεμία και χωρίς κομπασμό.
Να είστε καλά!
Έφτιαξα δύο δόσεις….. ήδη!! Εξαφανίστηκαν όλα τα τσουρέκια!!!! Μπράβο,chef!! Εξαιρετική συνταγή!! Σίγουρη επιτυχία!!