Tarte aux mirabelles: Η λαχταριστή τάρτα με δαμάσκηνα που τρώνε στη Λωρραίνη

Tarte aux mirabelles: Η λαχταριστή τάρτα με δαμάσκηνα που τρώνε στη Λωρραίνη

Το Tarte aux mirabelles είναι ένα γλυκό πιάτο, που συνδυάζει ζύμη και δαμάσκηνα mirabelle (χωρίς τα κουκούτσια). Είναι μια σπεσιαλιτέ της Λωρραίνης στη βορειοανατολική Γαλλία, όπου τα mirabelle είναι μια σημαντική καλλιέργεια. Περιλαμβάνεται επίσης στην κουζίνα και άλλων περιοχών της χώρας.

Ενώ η παραδοσιακή εκδοχή συνδυάζει μόνο δύο στοιχεία, ζύμη με κρούστα ή πατέ μπριζέ και ζουμερά δαμάσκηνα mirabelle, οι σύγχρονες ποικιλίες αυτού του κλασικού γλυκού τοποθετούν περιστασιακά τα δαμάσκηνα σε ένα κρεβάτι με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή κρέμες.

Πριν από το ψήσιμο, η τάρτα πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη (εναλλακτικά, περιχύνεται από πάνω με κονιάκ mirabelle) και στη συνέχεια καραμελώνεται κάτω από μια σχάρα ή με φυσητήρα.

Αυτό το φθινοπωρινό γαλλικό επιδόρπιο συνδέεται συχνά με τις περιοχές της Λωρραίνης και της Αλσατίας, όπου παραδοσιακά καλλιεργούνται τα δαμάσκηνα mirabelle. Επειδή η εποχή τους είναι πολύ σύντομη, αποτελούν πολύτιμο συστατικό της γαλλικής κουζίνας.

Το δαμάσκηνο mirabelle καλλιεργείται τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα. Το Dictionnaire de l’Académie française και το Oxford English Dictionary δίνουν και τα δύο την πιθανή προέλευση του ονόματος ως Mirabel, ένα αρκετά συχνό τοπωνύμιο στη νότια Γαλλία. Μια τάρτα που γίνεται με mirabelles είναι παραδοσιακή στη Λωρραίνη και τη γειτονική της Αλσατία και βρίσκεται σε άλλα μέρη της Γαλλίας.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση