Η Tarte Normande είναι μια παραλλαγή της τάρτας μήλου (μηλόπιτα) με βάση τη ζαχαροπλαστική (πατέ μπριζέ) που παρασκευάζεται στη Νορμανδία, γεμάτη με μήλα, αμύγδαλα κομμένα σε φέτες και ζάχαρη, επικαλυμμένη με κρεμώδη κρέμα αυγών και ψημένη μέχρι να καραμελώσει ελαφρώς η επικάλυψη.
Αυτό το γαλλικό κλασικό γλυκό κατάγεται από τη Νορμανδία, μια περιοχή διάσημη όχι μόνο για τα μήλα αλλά και για το λικέρ μήλου Calvados, τα οποία είναι απαραίτητα συστατικά της tarte Normande και ταιριάζουν τέλεια με την ντελικάτη γέμιση κρέμα αμυγδάλου frangipane, ενώ η βάση είναι φτιαγμένη με πατέ μπριζέ ή ζύμη με κρούστα.
Παραδοσιακά, h tarte Normande μπορεί να έχει δύο διαφορετικές γεμίσεις, είτε απλή κρέμα είτε γέμιση frangipane που μπορεί να γίνει από ή να αρωματιστεί με αμύγδαλα.
Η νορμανδική τάρτα μήλου σερβίρεται συνήθως με μια κουταλιά crème fraîche στο πλάι και είναι καλύτερα να την απολαμβάνετε όσο είναι ακόμα ζεστή.
Η βασική διαφορά από άλλες παρόμοιες τάρτες είναι ότι άλλες τάρτες με κρέμα αυγών (ένα πιάτο συνηθισμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο) δεν έχουν την επικάλυψη μήλου και αμυγδάλου (και τείνουν να γίνονται με ζύμη κρούστας).
Άλλες τάρτες μήλου που πιθανότατα προέρχονται από τη Νορμανδία περιλαμβάνουν μια ποικιλία που, αντί για κρέμα αυγών, έχουν μια στρώση από πάστα αμυγδάλου ή πάστα αμυγδάλου και μήλου ή ζαχαροπλαστική αμυγδάλου frangipane όλα με ένα σχέδιο από ημικυκλικές φέτες μήλου (μερικές είναι διακοσμημένες με πλέγμα ζαχαροπλαστικής και τα περισσότερα είναι φτιαγμένα με ζύμη κρούστας).
Καλημέρα η συνταγή που βρίσκεται με τη τάρτα μηλου