Το Medovik είναι ένα ιδιαίτερο γλυκό με ρίζες από τη Ρωσία που είναι κάτι ανάμεσα σε κέικ και τούρτα.
Αποτελείται από πολλές στρώσεις σαν παντεσπάνι που γίνεται με καραμελωμένο μέλι και ανάμεσά τους πρωταγωνιστεί μια αφράτη κρέμα.
Τα ρετάλια της ζύμης γίνονται ένα τραγανό μπισκότο για έξτρα νοστιμιά και διακόσμηση.
Το δημοφιλές ρωσικό κέικ αποτελείται από στρώσεις παντεσπάνι σαν σφουγγάρια που έχουν εγχυθεί με μέλι, μοιάζουν με μπισκότο και είναι επικαλυμμένα με λεπτές στρώσεις κρέμας. Αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές του κέικ, η κρέμα παρασκευάζεται συνήθως με σαντιγί ή διάφορους συνδυασμούς συμπυκνωμένου γάλακτος και βουτύρου.
Πιστεύεται ότι το κέικ εμφανίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1820 και αρχικά δημιουργήθηκε για τη σύζυγο του τσάρου Αλέξανδρου Α’ της Ρωσίας. Η προσθήκη συμπυκνωμένου γάλακτος πιθανότατα προέρχεται από τη σοβιετική εποχή, ενώ οι σύγχρονες παραλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν μούρα ή ακόμα και σοκολάτα.
Το Medovik είναι παραδοσιακά διακοσμημένο με αλεσμένα καρύδια και σερβίρεται συνήθως σε διάφορες ειδικές περιστάσεις.
Επιδόρπια παρόμοια με το Medovik είναι δημοφιλή και σε άλλες χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Υπάρχει το τσέχικο medovnik, το λιθουανικό medutis και το πολωνικό miodownik. Στη Βουλγαρία, το medovik είναι γνωστό ως επί το πλείστον με το όνομα «γαλλικό κέικ του χωριού». Το ουκρανικό medivnyk μαγειρεύεται χωρίς κρέμα.
No comments yet.