Μπεφανίνι: Τα μπισκοτάκια των Θεοφανείων που τρώνε στην Τοσκάνη

Μπεφανίνι: Τα μπισκοτάκια των Θεοφανείων που τρώνε στην Τοσκάνη

Στην Ιταλία τα δώρα των γιορτών τα φέρνει τα Θεοφάνεια η Μπεφάνα, μια γριά μάγισσα με άσπρα μαλλιά και μυτερό σκούφο που πετάει στον ουρανό κρατώντας στην αγκαλιά της μια σκούπα.

Οπως λέει ένα ιταλικό παιδικό τραγούδι: «La Befana vien di note / Con le scarpe tutte rotte / Col cappello alla romana / Viva, Viva La Befana!» (Η Μπεφάνα έρχεται τη νύχτα / με παπούτσια σκισμένα / με καπέλο ρωμαϊκό / ζήτω ζήτω η Μπεφάνα!)

Τη νύχτα, παραμονή των Θεοφανείων, η γριά Μπεφάνα μπαίνει από τις καμινάδες και γεμίζει τις κάλτσες που είναι κρεμασμένες δίπλα στα τζάκια με δώρα και γλυκά για τα πιτσιρίκια που ήταν καλά παιδιά όλο τον χρόνο, και με «κάρβουνα» για όσα ήταν άτακτα. Και το πρωί, μόλις ξυπνήσουν τα παιδιά, βρίσκουν σακουλάκια με μπεφανίνι ή μπεφανότι, μπισκοτάκια που συμβολίζουν το μύθο της γριάς Μπεφάνα.

Τα μπεφανίνι γίνονται πανεύκολα με απλά υλικά, είναι πολύ νόστιμα και ταιριάζουν υπέροχα με τον καφέ ή το τσάι.

Αυτά τα γλυκά από την Τοσκάνη είναι μπισκότα κρούστας με γεύση ρούμι και διακοσμημένα με τρίμματα σοκολάτας ή χρωματιστά πασπαλίσματα. Είναι φτιαγμένα με όμορφα χριστουγεννιάτικα καλούπια, έτσι μοιάζουν με μικρά δεντράκια, αστέρια, κάλτσες, καπέλα και άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία των χριστουγεννιάτικων εορτασμών.

Παραδοσιακά, τα μπεφανίνι ψήνονται στις 5 Ιανουαρίου και τρώγονται την επόμενη μέρα, στη γιορτή των Θεοφανείων. Συνήθως, οι άνθρωποι τρώνε μπεφανίνι για πρωινό, βουτώντας τα σε γάλα ή ζεστή σοκολάτα ή μαγεύοντάς τα ως σνακ βρεγμένα με κρασί. Πολλοί τα βάζουν και σε παιδικές χριστουγεννιάτικες κάλτσες. Η προετοιμασία είναι πολύ απλή, γι’ αυτό και τα παιδιά συχνά συμμετέχουν σε αυτήν.

Για να τα φτιάξετε θα χρειαστείτε βούτυρο, γάλα, αλεύρι, αυγά, ζάχαρη, ξύσμα λεμονιού, ρούμι (προαιρετικά), μπέικιν πάουντερ και κομματάκια σοκολάτας.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση