Αρμενοβίλ: Το ημι-παγωμένο γλυκό της Θεσσαλονίκης με το γαλλικό όνομα

Αρμενοβίλ: Το ημι-παγωμένο γλυκό της Θεσσαλονίκης με το γαλλικό όνομα

Το Armenonville ή Αρμενοβίλ είναι ένα ιστορικό γλυκό που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Θεσσαλονίκη.

Το εμβληματικό και μοναδικό στο είδος του παγωμένο γλύκισμα είναι στην ουσία ένα σεμιφρέντο και μοιάζει με παγωτό.

Το όνομά του μοιάζει γαλλικό και συνδέεται με την παραμονή των γαλλικών στρατευμάτων στην πόλη, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Άλλοι θρύλοι για την καταγωγή του λένε ότι ήρθε από την Ανατολή και συγκεκριμένα από τους Αρμένιους, στις αρχές του αιώνα.

Όποια κι αν είναι η πραγματική του καταγωγή, το γλυκό βρήκε το σπίτι του στην συμπρωτεύουσα και αποτελεί μια κλασική απόλαυση όλων των παλιών ζαχαροπλαστείων της πόλης.

Είναι κάτι ανάμεσα σε παγωτό παρφέ και σεμιφρέντο, Είναι βελούδινο και μαλακό σαν παγωμένη μους. Μέσα στη μους, υπάρχουν κομμάτια μαρέγκας η οποία δίνει μια μαστιχωτή υφή, αλλά και καραμελωμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Είναι ένα ανάλαφρο ημι-παγωμένο γλυκό με νότες αμυγδάλου και πικραμυγδάλου, με πάμπολλες τραγανές υφές από τις ενσωματωμένες μαρέγκες, τα καραμελωμένα αμύγδαλα και τα κεράσια.

Το αρμενοβίλ, το παγωμένο επιδόρπιο με το εντυπωσιακό όνομα, ταυτίστηκε όσο κανένα άλλο με την αστική ζαχαροπλαστική της Θεσσαλονίκης.

Πλέον ξεκινήσει δεύτερη καριέρα ως επιδόρπιο σε εστιατόρια αλλά και σε ζαχαροπλαστεία.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση