Papanasi: Οι ρουμάνικοι λουκουμάδες με το περίεργο σχήμα και την πλούσια γεύση

Papanasi: Οι ρουμάνικοι λουκουμάδες με το περίεργο σχήμα και την πλούσια γεύση

Πλούσια παράδοση στη ζαχαροπλαστική έχουν όλες οι χώρες των Βαλκανίων.

Ένα από τα πιο νόστιμα γλυκά είναι το Papanasi, που μας έρχεται από τη Ρουμανία. Είναι ένα ρουμανικό και μολδαβικό παραδοσιακό τηγανητό ή και βραστό επιδόρπιο με περίεργο σχήμα αλλά πλούσια γεύση.

Η καταγωγή του εντοπίζεται στη Μολδαβία. Σύμφωνα με τους πολλούς θρύλους των φαγητών του κόσμου, τα Papanasi κληρονομήθηκαν από την Αυστροουγγρική αυτοκρατορία ή ακόμα και από την αρχαιότητα της Δανίας.

Έχει σχήμα ντόνατ με μια σφαίρα ζύμης από πάνω, δηλαδή πρόκειται στην ουσία για τους ρουμάνικους λουκουμάδες.

Η αφράτη ζύμη γίνεται με ένα μαλακό τυρί όπως το urdă (ένα είδος τυριού ορού γάλακτος που παράγεται συνήθως στη Νοτιοανατολική Ευρώπη) ή ανάλατο τυρί όπως το brânză de vaci (τυρί αγελαδινό γάλα) ή υποκατάστατα όπως ρικότα και τυρί κότατζ. Το Papanasi σερβίρεται καλυμμένο με crème fraîche ή κρέμα γάλακτος ή sour cream και από πάνω σιρόπι βύσσινο ή μαρμελάδα και ζάχαρη άχνη.

Η ζύμη μπορεί να τηγανιστεί, ως «ντόνατ», ή να γίνει βραστή, ως ζυμαρικό ή ντάμπλινγκ, όπως τα νιόκι. Τα βρασμένα papanasi είναι μικρότερα, με σχήμα βώλου και συνήθως επικαλύπτονται με ένα μείγμα τριμμένης φρυγανιάς και ζάχαρης.

Συστατικά του είναι σιμιγδάλι ή αλεύρι σίτου, urdă ή ρικότα ή τυρί κότατζ, ρούμι ή ξύσμα λεμονιού ή ξύσμα πορτοκαλιού, κεράσια, κρέμα γάλακτος ή crème fraîche, βανίλια, αυγά, ζάχαρη, αλάτι, βούτυρο, μαγειρική σόδα.

Η λέξη papanași μπορεί να προέρχεται από το λατινικό papa ή pappa, που σημαίνει «τροφή για παιδιά».

Αυτό το επιδόρπιο μπορεί να βρεθεί στα περισσότερα ρουμανικά παραδοσιακά εστιατόρια ή μπορεί να παρασκευαστεί και στο σπίτι.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση