Ρολά Μπρατισλάβας: Τα σλοβάκικα κρουασάν με το περίεργο σχήμα

Ρολά Μπρατισλάβας: Τα σλοβάκικα κρουασάν με το περίεργο σχήμα

Τα Bratislavský rožok (ή Bratislavské rožky) ή αλλιώς «ρολά Μπρατισλάβας» είναι ένα παραδοσιακό σλοβακικό γλυκό που έχει μεγάλη παράδοση μέσα στους αιώνες.

Κυκλοφορεί σε δύο διαφορετικές ποικιλίες, μία με ζύμη σε σχήμα μισοφέγγαρου και γέμιση παπαρουνόσπορου ή μια σε σχήμα C που είναι γεμισμένη με αλεσμένα καρύδια.

Κάθε ρολό πρέπει να τυλιχτεί με το χέρι, να έχει ίση ποσότητα ζύμης και γέμισης και το τυπικό γυαλιστερό, χρυσαφένιο σχέδιο στην επιφάνειά του που μοιάζει με μάρμαρο.

Η ιστορία του ξεκίνησε στα τέλη του 16ου αιώνα, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα αρχεία πώλησης αρτοσκευασμάτων με παπαρουνόσπορο ή ξηρούς καρπούς από το πρώην Πρεσβούργο, όπως λεγόταν τότε η Μπρατισλάβα.

Η πρώτη επίσημη αναφορά στα Bratislavský rožok χρονολογείται από το 1785 όταν παρουσιάστηκε σε ζαχαροπλαστείο της Μπρατισλάβας.

Μέσα από την ιστορία, ενσωματώθηκε στην αυστριακή και ουγγρική κουζίνα και ζαχαροπλαστική, όπου είναι περισσότερο γνωστό ως Pressburger Kipfel ή Pozsonyi kifli.

Σύντομα έγινε ευρέως διαθέσιμο και δημοφιλές μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλά οικογενειακά ζαχαροπλαστεία όμως έκλεισαν και έτσι η παραγωγή του Bratislavské rožky μειώθηκε σημαντικά.

Η παράδοση του γλυκού αρτοσκευάσματος επιβίωσε κυρίως στο ψήσιμο στο σπίτι.

Στα τέλη του 20ου αιώνα, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, παρατηρήθηκε ξανά ένα αυξημένο ενδιαφέρον για το Bratislavské rožky.

Σήμερα, υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που προσφέρουν το γλύκισμα, ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που ακολουθούν την παραδοσιακή μέθοδο.

Το βρίσκεις σε καφέ και γλυκοπωλεία στην Σλοβακία σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση