Linzer torte: Η αυστριακή πάστα φλώρα με μαρμελάδα και ξηρούς καρπούς

Linzer torte: Η αυστριακή πάστα φλώρα με μαρμελάδα και ξηρούς καρπούς

Ένα από τα πιο διάσημα γλυκά της Κεντρικής Ευρώπης είναι το Linzer torte που μας έρχεται από την Αυστρία. Το Linzer torte πήρε το όνομά του από την αυστριακή πόλη Linz.

Είναι το παλαιότερο κέικ που πήρε το όνομά του από κάποια πόλη. Αυτή η γλυκιά λιχουδιά γεμίζεται ιδανικά με μαρμελάδα φραγκοστάφυλου, αλλά μπορεί να αντικατασταθεί και από μαρμελάδα βατόμουρο ή βερίκοκο.

Είναι ένα κοντό κέικ με ένα εύθρυπτο, βουτυρένιο κέλυφος ζαχαροπλαστικής σαν κρούστα που αρωματίζεται από χυμό λεμονιού, κανέλα και αμύγδαλα, καρύδια ή φουντούκια.

Φτιάχνεται από αλεύρι, βούτυρο, κρόκους αυγών, ξύσμα λεμονιού, κανέλα και χυμό λεμονιού και αλεσμένους ξηρούς καρπούς, συνήθως φουντούκια, καρύδια ή αμύγδαλα, καλυμμένα με γέμιση από κονσέρβες φραγκοστάφυλου, βατόμουρου ή βερίκοκου.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα tortes, είναι συνήθως μονής στρώσης σαν πίτα ή τάρτα.

Στο επάνω μέρος του κέικ υπάρχει μια κρούστα με δικτυωτό πλέγμα, προσεκτικά τοποθετημένη σε σταυρωτό σχέδιο, δίνοντάς της μια μοναδική οπτική εμφάνιση. Μοιάζει πολύ με τη δική μας πάστα φλώρα, με ζύμη από αμύγδαλο και γέμιση μαρμελάδα.

Η ζύμη αλείφεται με ελαφρώς χτυπημένα ασπράδια, ψήνεται και γαρνίρεται με ξηρούς καρπούς.

Το κέικ χρονολογείται πίσω στο 1696, σύμφωνα με τον Jindrak, έναν Αυστριακό ζαχαροπλάστη διάσημο για το Linzer torte του, αλλά αυτός που ονόμασε τη συνταγή ή εφηύρε το κέικ παραμένει μυστήριο μέχρι.

Η εφεύρεση υπόκειται σε πολλούς θρύλους, που υποστηρίζουν είτε έναν Βιεννέζο ζαχαροπλάστη ονόματι Linzer είτε τον ζαχαροπλαστείο της Φραγκονίας Johann Konrad Vogel (1796–1883), ο οποίος ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή του κέικ στο Linz περίπου το 1823.

Σήμερα, το διάσημο κέικ είναι ένα κλασικό αυστριακό γιορτινό γλυκό, που καταναλώνεται συχνά τα Χριστούγεννα και σερβίρεται ιδανικά ζεστό, συνοδευόμενο από μια μεγάλη μερίδα σαντιγί και είναι πασπαλισμένο με λίγη άχνη ζάχαρη από πάνω.

Το Linzer torte είναι μια γιορτινή απόλαυση και στις παραδόσεις της Τσεχίας, της Ελβετίας, της Γερμανίας και του Τιρόλου. Ορισμένα αρτοποιεία της Βόρειας Αμερικής προσφέρουν το Linzer torte ως μικρές τάρτες ή ως μπισκότα.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση