Salzburger Nockerl: Το σουφλέ από την Αυστρία που μοιάζει με χιονισμένη κορυφή

Salzburger Nockerl: Το σουφλέ από την Αυστρία που μοιάζει με χιονισμένη κορυφή

Το Salzburger Nockerl είναι ένα γλυκό σουφλέ που σερβίρεται ως επιδόρπιο και αποτελεί μια γαστρονομική σπεσιαλιτέ της Αυστρίας.

Eίναι ελαφριά και ντελικάτα dumplings με γεύση βανίλιας, τα οποία, λόγω της μεθόδου παρασκευής τους, συχνά χαρακτηρίζονται ως σουφλέ. Όπως υποδηλώνει το όνομα, το γλυκό επινοήθηκε στο Σάλτσμπουργκ τον 17ο αιώνα.

Ως ωδή στον τόπο προέλευσης, κατά την προετοιμασία αυτών των γλυκών λιχουδιών, η αέρινη ζύμη τοποθετείται σε ένα ταψί σε τρεις μάζες, που αντιπροσωπεύουν τους τρεις λόφους που περιβάλλουν την αυστριακή πόλη.

Το σουφλέ φτιάχνεται από κρόκο αυγού, αλεύρι, ζάχαρη και βανίλια, ανακατεμένα σε μια ζύμη. Στη συνέχεια, το ασπράδι αυγού και η κρυσταλλική ζάχαρη γίνονται μαρέγκα μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές και μετά ανακατεύονται στη ζύμη με σπάτουλα. Τέλος, τα dumplings από το μείγμα ψήνονται σε φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρά εξωτερικά (10-12 λεπτά).

Το πιάτο σερβίρεται πάντα ζεστό, είτε ως επιδόρπιο είτε ως κυρίως πιάτο, και παραδοσιακά πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη και συνδυάζεται με διάφορες σάλτσες φρούτων όπως βατόμουρο.

Αν και πιθανώς προέρχεται από τα γαλλικά σουφλέ, το Salzburger Nockerl, όπως το Kaiserschmarrn ή το Apple strudel, , έχει γίνει σύμβολο της αυστριακής κουζίνας. Ο θρύλος λέει ότι το πιάτο επινοήθηκε από τη Salome Alt (1568–1633), την παλλακίδα του πρίγκιπα-αρχιεπισκόπου Wolf Dietrich Raitenau στις αρχές του 17ου αιώνα.

Σε κάθε περίπτωση, τα χρυσά dumplings αντιπροσωπεύουν τη μπαρόκ ατμόσφαιρα του Σάλτσμπουργκ που άφησε ο πρίγκιπας της επικράτειας, του οποίου η ζωή έφτασε στο τέλος της όταν η αρχιεπισκοπή του αμφισβητήθηκε από τους Βαυαρούς γείτονες. Υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύουν τις πλαγιές των λόφων που περιβάλλουν το κέντρο της πόλης: Gaisberg, Mönchsberg και Kapuzinerberg. Το πασπάλισμα με άχνη ζάχαρη μοιάζει με τις χιονισμένες κορυφές.

Ο Fred Raymond (1900–1954) συνέθεσε το 1938 μια οπερέτα με τίτλο Saison in Salzburg – Salzburger Nockerln. Σε αυτή τη σύνθεση τα γλυκά dumplings αναφέρονται ως «Süß wie die Liebe und zart wie ein Kuss» (που σημαίνει «Γλυκά σαν αγάπη και τρυφερά σαν φιλί» στα γερμανικά).

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση