Bûche de Noël: Ο σοκολατένιος κορμός των Γάλλων που φέρνει τα Χριστούγεννα

Bûche de Noël: Ο σοκολατένιος κορμός των Γάλλων που φέρνει τα Χριστούγεννα

Το Bûche de Noël ή Yule log ή για εμάς απλώς κορμός είναι ένα από τα παραδοσιακά, χριστουγεννιάτικα γλυκά των Γάλλων. Μοιάζει με κορμό δέντρου ή κούτσουρο, εξού και το όνομά του. Είναι σαν ρολό, με πλούσια σοκολάτα και πολλά άλλα λαχταριστά υλικά.

Ο μύθος γύρω από την προέλευση του Buche de Noël είναι θολός. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Ναπολέων έβγαλε εκτός νόμου τα τζάκια πιστεύοντας ότι ο κρύος αέρας από την καμινάδα ήταν επιζήμιος για την υγεία των Γάλλων πολιτών. Οι οικογένειες, έφτιαξαν τότε το
Bûche de Noël ως σύμβολο της εστίας, ενός μέρους ζεστού γύρω από το οποίο μαζεύονται τους κρύους χειμερινούς μήνες.

Χρονολογείται από το 1615 όταν η πρώτη γνωστή συνταγή εμφανίστηκε σε βιβλίο μαγειρικής. Το όνομα «Bûche de Noël» αναφέρεται στο παραδοσιακό Yule Log. Πολύ πριν την εξάπλωση του Χριστιανισμού στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ακόμα και πριν τη γέννηση του Ιησού, τηρούνταν έθιμα που μοιάζουν με τα Χριστούγεννα, όπως το Yule των παγανιστών Κελτών. Το χειμερινό ηλιοστάσιο (25 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο) είχε μεγάλη σημασία για τους αρχαίους, καθώς οι κοινότητες της εποχής δεν γνώριζαν αν θα βγάλουν τον χειμώνα, και έπρεπε να προετοιμάζονται επί εννέα μήνες για να τον περάσουν χωρίς λοιμούς, που ήταν πολύ συχνοί. Κατά το έθιμο, έκοβαν έναν μεγάλο κορμό (Yule log) και τον έκαιγαν. Η φωτιά έπρεπε να κρατήσει όλη την εποχή του χειμώνα, συμβολίζοντας το φως και τη γέννηση, μέχρι την αρχή της άνοιξης. Για να υποδεχθούν το Νέο Έτος και να καθαρίσουν τον αέρα από τα γεγονότα της προηγούμενης χρονιάς, οι οικογένειες θα έκαιγαν κορμούς, στολισμένους με πουρνάρια, κουκουνάρια ή κισσό, κρατώντας τις στάχτες ως γούρι. Πίστευαν μάλιστα ότι θα τους προστάτευε από τις αστραπές.

To Yule Log ήταν αρχικά ολόκληρο δέντρο, που είχε επιλεγεί προσεκτικά και έφερνε μαζί του ένα μεγάλο τελετουργικό. Το μεγαλύτερο άκρο του κορμού έπρεπε να τοποθετηθεί μέσα στην εστία της φωτιάς, ενώ το υπόλοιπο του δέντρου να στέκεται μέσα στο δωμάτιο. Ο κορμός άναβε από τα απομεινάρια του κορμού της προηγούμενης χρονιάς και έκαιγε κατά τη διάρκεια ων Δώδεκα Ημερών των Χριστουγέννων. Στην Προβηγκία, είναι παράδοση όλη η οικογένεια να βοηθά να κοπεί ο κορμός. Σήμερα, το Yule χρησιμοποιείται σε μικρότερο βαθμό στις αγγλόφωνες ως συνώνυμο των Χριστουγέννων.

Το παραδοσιακό Yule Log ή Bûche de Noël φτιάχνεται από παντεσπάνι, συνήθως βανίλιας, που γλασάρεται και γεμίζεται με βουτυρόκρεμα σοκολάτας. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του γλυκού. Η διακόσμησή του μιμείται το κομμένο κούτσουρο και στολίζεται με ζάχαρη άχνη για να θυμίζει το χιόνι, με κλαδάκια δέντρου, μούρα και μαρέγκες σε σχήμα μανιταριών.

Μέχρι πρόσφατα η Γαλλία κατείχε την πρώτη θέση στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο Bûche de Noël μήκους 207,80 μέτρων, ψημένο και όμορφα διακοσμημένα από τον Philippe Gardette, πρόεδρο του συλλόγου Culinaire International που χρειάστηκε, μαζί με την ομάδα του, δυόμισι ημέρες προετοιμασίας. Το ρεκόρ έσπασε η Κίνα με έναν επικό κορμό μήκους 1068 μέτρων!

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση