Βρώμη: Η βασίλισσα των δημητριακών με τις χίλιες χρήσεις

Βρώμη: Η βασίλισσα των δημητριακών με τις χίλιες χρήσεις

H βρώμη είναι ένα είδος δημητριακού που ανήκει στην οικογένεια των αγρωστωδών (Gramineae).

Πρόκειται για ετήσια καλλιέργεια και είναι πολύ ανθεκτικό φυτό στις καιρικές συνθήκες. Η κατανάλωσή της είναι ευρέως διαδεδομένη παγκοσμίως και καλλιεργείται κυρίως σε Ευρώπη και Αμερική. Διατροφολόγοι, γιατροί και σύμβουλοι υγείας προτρέπουν την κατανάλωσή της σε καθημερινή βάση καθώς έρευνες αποκαλύπτουν τα πολλά οφέλη της στην υγεία.

Τα τελευταία χρόνια η βρώμη παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον από τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής λόγω της πολύπλευρης προστατευτικής της δράσης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μπορεί να καταναλωθεί είτε σε μορφή νιφάδων βρώμης με γιαούρτι ή γάλα αλλά και ως χυλός ή πλιγούρι (porridge), με φρούτα, μέλι, ξηρούς καρπούς, σπόρους, κανέλα και αλείμματα. Ακόμη, το αλεύρι βρώμης χρησιμοποιείται στην παρασκευή γλυκών (μπισκότα, κέικ, μπάρες κ.α.) αλλά και ψωμιού.

Αυτό που κάνει τη βρώμη μοναδική σε σύγκριση με τα άλλα σιτηρά και την οδηγεί να βρίσκεται στην κορυφή των επιστημονικών ερευνών είναι η υψηλή της περιεκτικότητα σε β-γλυκάνες. Οι Β-γλυκάνες είναι κατηγορία διαλυτών φυτικών ινών οι οποίες προκαλούν μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. ‘Ετσι, η βρώμη αποτελεί μια τροφή που αξίζει να ενταχθεί στη διατροφή μας ώστε να ενισχύσει τον οργανισμό μας και να βελτιώσει τη συνολική μας υγεία.

Η βρώμη έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας όταν καταναλώνεται συχνά. ή και καθημερινά:

Καλή λειτουργία του εντέρου: Ανεξάρτητα από την μορφή που καταναλώνεται, η βρώμη είναι καθαρές φυτικές ίνες, οι οποίες κατά την πέψη λειτουργούν σαν σφουγγάρι και απορροφούν μεγάλη ποσότητα υγρών. Αυτό διευκολύνει τις κινήσεις του εντέρου και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.

Αίσθημα πληρότητας: Η βρώμη λειτουργεί όπως ένα σφουγγάρι, απορροφά την υγρασία και διπλασιάζει τον όγκο της στο στομάχι, προκαλώντας αίσθημα πληρότητας και αφήνοντας λιγότερο χώρο για φαγητό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται το αίσθημα της πείνας.

Απώλεια βάρους: Επειδή αυξάνει το αίσθημα πληρότητας, είναι λιγότερο πιθανό να τσιμπολογάτε ανάμεσα στα γεύματα και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος αύξησης του βάρους. Έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που αντικατέστησαν το συνηθισμένο πρωινό με ένα μπολ βρώμης και περπατούσαν επί 15-30 λεπτά καθημερινά, έχασαν περίπου μισό κιλό την εβδομάδα χωρίς να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας: Έχει βρεθεί ότι το πλιγούρι βρώμης μειώνει την LDL «κακή» χοληστερόλη, η οποία συνδέεται με καρδιακές παθήσεις. Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, γνωστά αντιοξειδωτικά, και ιδιαίτερα σε μια ομάδα αντιοξειδωτικών που ονομάζονται αβενανθραμίδες και έχουν συνδεθεί με μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και αύξηση της παραγωγής του μονοξειδίου του αζώτου που βοηθά διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος.

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: Η βρώμη έχει υψηλή ποεριεκτικότητα σε βασικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Μία μερίδα (½ φλιτζάνι) νιφάδων βρώμης καλύπτει τα παρακάτω ποσοστά των ημερήσιων αναγκών: – Μαγγάνιο: 191% – Φώσφορος: 41% – Μαγνήσιο: 34% – Χαλκός: 24% – Σίδηρος: 20% – Ψευδάργυρος: 20% – Φυλλικό οξύ: 11% – Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη): 39% – Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ): 10% – Aσβέστιο, κάλιο, βιταμίνη Β6 και Β3 (νιασίνη) Επιπλέον δίνει 51 γραμμάρια υδατανθράκων, 13 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λιπαρών και 8 γραμμάρια φυτικών ινών.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 4

No votes so far! Be the first to rate this post.

, ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση