Εσείς γνωρίζετε από τι επηρεάζεται η ποιότητα της σοκολάτας;

Εσείς γνωρίζετε από τι επηρεάζεται η ποιότητα της σοκολάτας;

Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα καθώς μας προσφέρει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η πρώτη ύλη της σοκολάτας είναι οι κόκκοι του κακάο, οι καρποί του κακαόδεντρου, ενώ η ποιότητά της εξαρτάται από την προέλευση και την ποιότητα αυτών των κόκκων.

Η επιλογή των καρπών είναι σημαντικός παράγοντας για την εξασφάλιση της γνήσιας γεύσης και των πλούσιων αρωμάτων της σοκολάτας. H συγκομιδή των ώριμων καρπών γίνεται με τη βοήθεια μιας λεπίδας προσαρμοσμένης σε ένα μακρύ κοντάρι.

Οι καρποί ανοίγονται στη μέση από όπου προβάλλουν οι κόκκοι, τυλιγμένοι μέσα σε έναν άσπρο πολτό. Οι κόκκοι αποχωρίζονται από το περίβλημα του καρπού και τοποθετούνται σε μεγάλα καλάθια για να υποστούν τη ζύμωση που είναι απαραίτητη για να αποβληθεί ο πολτός και να ξεχωρίσουν.

Τα καλάθια σκεπάζονται με πλατιά φύλλα μπανανιάς. Αναπτύσσεται έτσι θερμοκρασία 50oC, ο πολτός λιώνει και παραμένουν καθαροί οι κόκκοι του κακάο. Στη συνέχεια, απλώνονται σε μεγάλες ψάθες πάνω στο έδαφος και εκτίθενται στον ήλιο, για να ξεραθούν.

Εκεί παίρνουν το καφέ χρώμα τους και αρχίζει να αναπτύσσεται το λεπτό άρωμά τους. Και μπορεί το άρωμα και η γεύση να αναδεικνύονται στο καβούρντισμα, ωστόσο η σωστή ζύμωση και το στέγνωμα επηρεάζουν την ποιότητα των κόκκων. Έτοιμοι πια, οι κόκκοι συσκευάζονται σε σάκους και παίρνουν το δρόμο για εξαγωγή.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση