Κανέλα: Το θαυματουργό μπαχαρικό με τα αμέτρητα οφέλη για την υγεία

Κανέλα: Το θαυματουργό μπαχαρικό με τα αμέτρητα οφέλη για την υγεία

Η κανέλα, είναι ένα μοναδικό μπαχαρικό πλούσιο σε θρεπτική αξία, με ευεργετικές και ιδιαίτερα θεραπευτικές ιδιότητες, το οποίο συμβάλλει στην καύση λίπους, προσφέροντας παράλληλα ευχάριστη γεύση.

Ανάλογα με την προέλευση και το είδος του δένδρου, υπάρχουν διάφορες ποικιλίες, όπως η κανέλα Βιετνάμ, η κανέλα Ινδονησίας, η κανέλα Κεϋλάνης και η σινική κανέλα.

Η πιο γνωστή είναι η κανέλα της Κεϋλάνης, από την οποία εξάγεται και αιθέριο έλαιο (Cinamon oil).

Η κανέλα είναι πλούσια σε μαγγάνιο, βιταμίνες και μέταλλα, όπως και φυτικές ίνες. Περιέχει ακόμα ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε σε μικρότερη ποσότητα, νιασίνη, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και χαλκό.

Τα οφέλη της κανέλας στην υγεία μας:

Προστατεύει από καρδιοπάθειες: Μειώνει τη χοληστερίνη, την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Βοηθάει στη διατήρηση της “καλής” LDL χοληστερόλης και διατηρεί την πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. Άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 μπορούν να καταναλώνουν ένα γραμμάριο κανέλας την ημέρα.

Προστατεύει τους ανθρώπους που έχουν ευαισθησία στην ινσουλίνη: Η ινσουλίνη είναι μία βασική ορμόνη του ανθρώπινου σώματος, η οποία δίνει ενέργεια και ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Μεταφέρει επίσης το σάκχαρο ευκολότερα μέσα από τα αγγεία στα κύτταρα. Η κανέλα βοηθάει τους ανθρώπους με ευαισθησία στην ινσουλίνη, επιτρέποντας στην ορμόνη να παράγεται δίχως να υπάρχει αύξηση του σακχάρου.

Μειώνει το ζάχαρο στο αίμα: Η κανέλα συμβάλλει δραστικά στη μείωση του ζαχάρου στο αίμα. Έχει αντιδιαβητική δράση, μειώνει τη γλυκόζη μετά από το γεύμα και βοηθάει στη χώνεψη της τροφής με καλύτερη διάσπαση των υδατανθράκων. Η κανέλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου κατά 10-29% και μπορεί να καταναλώνεται με ποσότητα 1-6 γραμμάρια κάθε μέρα.

Προστατεύει από τον καρκίνο: Η κανέλα καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού, οι οποίες ευνοούν τη γέννηση καρκινικών κυττάρων. Η κανέλα εμποδίζει τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν, καταστρέφοντας τα αιμοφόρα αγγεία τους. Έρευνες μελετούν την κατανάλωση κανέλας με την πρόληψη του καρκίνου και τώρα, ώστε να αποκομίσουν ακόμα πιο έγκυρα συμπεράσματα.

Προστατεύει την υγεία του στόματος: Η χρήση της κανέλας καταπολεμά την κακοσμία του στόματος και χαρίζει δροσερή αναπνοή.

Έχει αντιβακτηριδιακή δράση: Η κανέλα με την κινναμική αλδεϋδη που περιέχει, καταπολεμά διάφορες μολύνσεις. Το έλαιο κανέλας μπορεί να καταπολεμήσει αναπνευστικές λοιμώξεις, ενώ καταπολεμά βακτήρια, όπως η σαλμονέλα.

Προστατεύει το δέρμα: Η κανέλα καταπολεμά την ακμή και συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος.

Σε τι μορφές βρίσκεται;

Σε σκόνη η οποία θα πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγή γυάλινα δοχεία, σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος, διατηρώντας τη γεύση της μέχρι και για 6 μήνες.

Σε ξύλα (στικ) τα οποία διατηρούνται καλύτερα και για περισσότερο χρονικό διάστημα, μέχρι και για 1 χρόνο.

Σε φαρμακευτικά σκευάσματα κανέλας (π.χ. σταγόνες, κάψουλες για πεπτικά προβλήματα κ.λπ.) σε ορισμένα φαρμακεία.

Πού μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε;

Στη μαγειρική όπως π.χ. στα κοκκινιστά κρέατα, στους μαγειρευτούς κιμάδες

Στη ζαχαροπλαστική, όπως στις σοκολάτες, στα επιδόρπια και σε άλλα γλυκίσματα.

Σε φρυγανιές και δημητριακά πρωινού

Σε ροφήματα και ποτά, όπως στους χυμούς, στο κόκκινο κρασί, στο τσάι ή στον καφέ

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση