Ξηρή μαγιά vs Νωπή μαγιά: Κάνουμε crash test

Ξηρή μαγιά vs Νωπή μαγιά: Κάνουμε crash test

Η μαγιά είναι ένας μικροοργανισμός (ή πολλοί) με δυνατότητα ταχύτατης αναπαραγωγής, ο οποίος όταν προστίθεται στο αλεύρι- και κάτω από τις ιδανικές συνθήκες- το κάνει να διογκώνεται.

Στο εμπόριο σήμερα υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες μαγιάς που προορίζονται για οικιακή κι επαγγελματική χρήση: η νωπή και η ξερή.

Ξηρή μαγιά

Η ξηρή μαγιά είναι προϊόν αποξήρανσης της νωπής μαγιάς, γεγονός που την καθιστά πολύ εύχρηστη, εύκολα συντηρήσιμη και με μεγάλη διάρκεια ζωής.

Πωλείται σε φακελάκια είναι 3 φορές πιο ισχυρή από τη νωπή. Δεν χρειάζεται να διαλυθεί σε υγρό πριν προστεθεί στο μείγμα ενώ κάθε φακελάκι αντιστοιχεί σε 1 κιλό αλεύρι, γεγονός που μας διευκολύνει στις δοσολογίες.

Νωπή μαγιά

Η νωπή, φρέσκια μαγιά έχει πολύ πιο έντονο άρωμα και γεύση ενώ πρέπει να διαλυθεί σε υγρό πριν χρησιμοποιηθεί. Σε χλιαρή θερμοκρασία για να ενεργοποιηθεί, αλλά όχι καυτή, για να μην καεί.

Δεν διατηρείται πολύ ενώ δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.

Η αναλογία ξερής και νωπής μαγιά είναι: 30 γρ νωπή μαγιά = 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9 γρ)

Πώς να ενεργοποιήστε σωστά τη μαγιά για τη ζύμη σας:

Ενεργοποίηση για νωπή μαγιά

Για να ενεργοποιήσουμε τη φρέσκια/νωπή μαγιά, τη βάζουμε σε ένα μπολάκι, την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Έπειτα, ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και τότε την προσθέτουμε στο αλεύρι.

Ενεργοποίηση για ξερή μαγιά

Ανακατεύουμε την ξηρή μαγιά σκόνη με το αλεύρι και αυτό που προσέχουμε είναι να μη βάλουμε το αλάτι που απαιτεί η συνταγή στο ίδιο μείγμα. Το αλάτι το προσθέτουμε αφού το διαλύσουμε σε λίγο από το νερό της συνταγής. Όταν σχηματίσουμε τη ζύμη μας, την αφήνουμε σκεπασμένη, σε ζεστό σημείο για να φουσκώσει.

Γιατί να βάλετε τη μαγιά στην καθημερινότητά σας:

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Η μαγιά προσφέρει προστασία έναντι παθογόνων μικροοργανισμών και τοξινών. Οι ίνες βήτα-γλυκανών που βρίσκονται στα κυτταρικά τοιχώματα του ζυμομύκητα μπορούν να διεγείρουν τη δραστηριότητα των μακροφάγων κυττάρων και βοηθούν στον πολλαπλασιασμό τους. Τα μακροφάγα καταπολεμούν με συγκεκριμένους μηχανισμούς τους παθογόνους μικροοργανισμούς που ευθύνονται για διάφορες ασθένειες.

Εξισορρόπηση εντερικής χλωρίδας σε περιπτώσεις διάρροιας

Σύμφωνα με πολλές σύγχρονες μελέτες, ο τύπος μαγιάς που προέρχεται από το είδος Saccharomyces boulardii έχει ανάλογη δράση με τα προβιοτικά. Σε περιπτώσεις αντιβιοτικής αγωγής οι γαστρεντερικές παρενέργειες που εκδηλώνονται, συνήθως με τη μορφή διάρροιας, είναι συχνές. Η μαγιά που παρασκευάζεται από το Saccharomyces boulardii περιέχει ειδικά ένζυμα.  Χάρη στην ιδιότητα αυτών των ενζύμων, να αντισταθμίζουν τις τοξίνες από τη λήψη αντιβιοτικών, τα περιστατικά διάρροιας μειώνονται. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία οξείας διάρροιας και να αποτρέψει ή τουλάχιστον να μειώσει τον κίνδυνο διάρροιας του ταξιδιώτη.

Αντιοξειδωτική δράση

Η μαγιά θεωρείται πλούσια πηγή σεληνίου, ένα ανόργανο ιχνοστοιχείο με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο συστατικό του ενζύμου υπεροξειδάση της γλουταθειόνης. Το ένζυμο αυτό συμμετέχει στην αντιοξειδωτική άμυνα των κυττάρων δεσμεύοντας και εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

Για τη χρόνια κόπωση

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (Chronic Fatigue Syndrome ή CFS) περιλαμβάνει συμπτώματα που αφορούν πολλά συστήματα του οργανισμού. Η μαγιά μπύρας έχει μελετηθεί κλινικά τόσο σε ανθρώπους, όσο και σε ζώα, για το CFS. Τα αποτελέσματα έδειξαν βελτίωση της απόδοσης, της γνωστικής λειτουργίας και της συναισθηματικής κατάστασης.

Εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών

Η μαγιά προσφέρει περισσότερη πρωτεΐνη από ό, τι νομίζετε. Υπολογίζεται ότι οι ζύμες περιέχουν 40% πρωτεΐνη σε συνδυασμό με μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Η συγκεκριμένη θεωρείται «πλήρης», καθώς περιλαμβάνει όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα.

Πλούσια πηγή Βιταμινών Β

Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β είναι απαραίτητο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Η φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, η ψυχολογική λειτουργία, η παραγωγή ενέργειας, ακόμα και τα μαλλιά ή το δέρμα μας χρειάζονται βιταμίνες Β.

 

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση