Ανανάς: Το τροπικό φρούτο με τη γλυκόξινη γεύση και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Ανανάς: Το τροπικό φρούτο με τη γλυκόξινη γεύση και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Ο ανανάς είναι ένα γευστικό και ταυτόχρονα υγιεινό τροπικό φρούτο το οποίο προέρχεται από τη Λατινική Αμερική. Αυτό το δημοφιλές φρούτο είναι γεμάτο από αντιοξειδωτικά, και άλλα ωφέλημα θρεπτικά συστατικά, όπως ένζυμα που μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση φλεγμονών ή/και ασθενειών.

Πέρα από την πλούσια, γλυκόξινη γεύση του, έχει υψηλή διατροφική αξία. 100γρ ανανά αποδίδουν μόλις 50 θερμίδες, ενώ το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και μαγγάνιο.

Μάλιστα, 100γρ ωμού ανανά αποδίδουν το 58% των ημερήσιων αναγκών ενός μέσου ενήλικα σε βιταμίνη C και το 44% σε μαγγάνιο.

Χάρη στην περιεκτικότητα του καρπού σε βιταμίνη C, μαγγάνιο και άλλα αντιοξειδωτικά στοιχεία, ο ανανάς μπορεί να συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία, τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη και κάποιους τύπους καρκίνου, ενώ συμβάλλει και στην υγεία της επιδερμίδας αλλά και στην απορρόφηση του σιδήρου από τη διατροφή.

Πώς να εντάξετε τον ανανά στη διατροφή σας:

Πρωινό

Μπορείτε να τον καταναλώσετε με γιαούρτι και σπόρους chia, όπως επίσης να τον χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε smoothies με βάση το γιαούρτι, στα οποία θα προσθέσετε και άλλα τροπικά φρούτα όπως η μπανάνα και το μάνγκο, καθώς και λίγη τριμμένη καρύδα.

Σνακ

Ετοιμάστε τις πιο πολύχρωμες φρουτοσαλάτες χρησιμοποιώντας φρούτα όπως ανανά, καρπούζι, μπανάνα και ακτινίδιο. Μπορείτε, με τα ίδια υλικά, να ετοιμάσετε ανάμεικτους φυσικούς χυμούς που θα αραιώσετε με λίγο πάγο για περισσότερη δροσιά το καλοκαίρι!

Κυρίως γεύματα

Δοκιμάστε να ετοιμάσετε σπιτικά σουβλάκια με κοτόπουλο, ανανά, κρεμμύδι και ντοματίνια ή σπιτικά burger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι και μία φέτα ανανά. Μπορείτε επίσης, να ετοιμάσετε κοτόπουλο με γλυκόξινη σάλτσα στην οποία θα προσθέσετε ανανά, κρεμμύδι, πιπεριές και ντομάτα. Τέλος, ο ανανάς μπορεί να δώσει ιδιαίτερη γεύση και στις σαλάτες σας: δοκιμάστε τον με σπανάκι, καρύδια, τριμμένη φέτα και βινεγκρέτ μπαλσάμικου!

Επιδόρπια

Φυσικά, ο ανανάς ως φρούτο ταιριάζει σε πολλές διαφορετικές γλυκές συνταγές. Δοκιμάστε να ετοιμάσετε ένα επιδόρπιο γιαουρτιού με ανανά!

Πώς κόβουμε σωστά τον ανανά:

Τοποθετούμε οριζόντια τον ανανά πάνω σε μια επιφάνεια κοπής και κόβουμε την κορυφή και τη βάση.

Στη συνέχεια, σηκώνουμε όρθιο τον ανανά. Με κοφτερό, μεγάλο μαχαίρι κόβουμε κάθετα τη φλούδα του, περιμετρικά, σε βάθος περίπου 3-5 χιλιοστών.

Κόβουμε το φρούτο στα 4, σε σταυρό.

Κρατώντας όρθιο -κάθετα- κάθε τέταρτο, κόβουμε με το μαχαίρι, από πάνω ως κάτω, το πολύ σκληρό κέντρο, την καρδιά του καρπού.

Στη συνέχεια, κόβουμε κάθε τέταρτο του ανανά σε φέτες και είναι έτοιμος!

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση