Μπαμπάδες με ρούμι: Το σιροπιαστό γλυκό με τη δική του ιστορία

Μπαμπάδες με ρούμι: Το σιροπιαστό γλυκό με τη δική του ιστορία

Οι μπαμπάδες με ρούμι είναι από τα πιο γνωστά, κλασσικά γλυκά που βρίσκεις σε κάθε παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο.

Το αφράτο, σιροπιαστό γλυκό, εκτός από υπέροχη γεύση, έχει και τη δική του ιστορία.

Δημιουργός αυτού του γλυκού λέγεται πως ήταν ο Νicolas Stohrer, ζαχαροπλάστης του βασιλιά Στάνισλας της Πολωνίας, που η κόρη του παντρεύτηκε τον Γάλλο Βασιλιά Λουδοβίκο XV, στα τέλη του 18ου αιώνα.

Ο Στάνισλας έζησε στην εξορία και δεν είχε δόντια, έτσι όταν του έστειλαν πολωνέζικο μπριός που ήταν το αγαπημένο του γλυκό, ήταν ξερό και δεν μπορούσε να το φάει.

Τότε κάλεσε τον ζαχαροπλάστη του να την βελτιώσει. Ο Stohrer, το μαλάκωσε με κρασί από τη Μάλαγα, το αρωμάτισε με σαφράν και πρόσθεσε κρέμα ζαχαροπλαστικής και φρέσκα σταφύλια.

Το όνομα, όμως, το πήρε από τη γνωστή «μπαμπούσκα», δηλαδή τη γιαγιά, που στη Ρωσία φορά φαρδιές πλισέ φούστες.

Το γλυκό δέχθηκε διάφορες επιδράσεις και βελτιώσεις στο πέρασμα των χρόνων. Δροσίστηκε με λικέρ, με ρούμι, με σιρόπι και η κρέμα ζαχαροπλαστικής αντικαταστάθηκε με σαντιγί. Σήμερα στη Ρωσία και στην Πολωνία μοιάζει με φούστες γιαγιάδων, εξού και το δαντελωτό του σχήμα.

Το μπαμπά με ρούμι έγινε ατομικό γλυκό με το γνωστό σχήμα από τον διάσημο Γάλλο Σαβαρίν, συγγραφέα της «Φυσιολογίας της γεύσης».

Το ζαχαροπλαστείο του Stohrer, που άνοιξε στο 2ο διαμέρισμα του Παρισιού, όταν εκείνος εγκατέλειψε τις Βερσαλλίες, υπάρχει ακόμα.

Αν επισκεφθείτε το Παρίσι αξίζει να δοκιμάσετε τον αυθεντικό μπαμπά με ρούμι στο ζαχαροπλαστείο Stohrer, 51 Rue Montorgueil, 75002, το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο του Παρισιού.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση