Νουγκατίνα VS νουγκά: Τι είναι και πώς να μην τα μπερδεύεις

Νουγκατίνα VS νουγκά: Τι είναι και πώς να μην τα μπερδεύεις

Μπορεί να γράφονται και να ακούγονται ίδια, αλλά η νουγκατίνα και το νουγκά είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Η νουγκατίνα είναι τούρτα και φτιάχνεται μόνο σε καλά ζαχαροπλαστεία γιατί έχει ακριβά υλικά.

Είναι πάστα με βάση το παντεσπάνι αμυγδάλου. Έχει βελούδινη, λευκή κρέμα και χρυσαφένια βάση.

Θεωρείται μπελαλίδικη, αλλά είναι μια από τις πιο κλασσικές και αγαπημένες τούρτες.

Προέρχεται από τη γαλλική λέξη «nougatine» που είναι οι καραμελωμένοι ξηροί καρποί κυρίως το αμύγδαλο.

Από την άλλη το νουγκά (nougat noir) είναι το γνωστό μας μαντολάτο αλλά στην καφετί του εκδοχή.

Είναι μια κατηγορία γλυκισμάτων που παρασκευάζονται με ζάχαρη ή μέλι, ψημένους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, φουντούκια, και μακαντάμια), χτυπημένα ασπράδια αυγών, και ίσως ζαχαρωμένα φρούτα.

Το μαντολάτο είναι λαστιχωτό στην υφή και ευχάριστο στη μάσηση, λείο και γυαλιστερό με μελάτο άρωμα. Διατίθεται στα σούπερ μάρκετ συσκευασμένο σε μπάρα, ως συστατικό άλλων γλυκισμάτων και σε παγωτό.

Η Ιστορία του νουγκά χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο, όπου έφτιαχναν πολλά γλυκά με μέλι και αμύγδαλα και εξαπλώθηκε αυτή η τέχνη, όταν μεταφέρθηκαν τα δεντρίλια της αμυγδαλιάς από τους Ρωμαίους στην νότια Ευρώπη.

Όμως στην μορφή που περίπου εμείς τα ξέρουμε σήμερα, εξαπλώθηκαν από τη Γαλλία στη γνωστή οινοπαραγωγική περιοχή «Languedoc» και βόρεια των Μαρσαλιών, όπου ευδοκιμούσαν πολύ οι αμυγδαλιές και όπου αρχικά δημιουργήθηκε ένα κέικ το «Nux Gum» ή «Nougo» (αμυγδαλότουρτα).

Από τον 17 αιώνα και μετά το κέικ μετατράπηκε στη γνωστή μορφή του νουγκά και ειδικά στην περιοχή του Montélimar, όπου μέχρι ήμερα είναι το αγαπημένο σποτ των περιηγητών για να δοκιμάσουν τα νουγκά.

Από τότε, αυτό το απολαυστικό γλυκό διείσδυσε σε όλη την Ευρώπη.

Όλες οι χώρες έχουν τη δική τους παραλλαγή: Μαντολάτο στην Ελλάδα, Torrone στην Ιταλία, Nougat στη Γαλλία, Turron στην Ισπανία κτλ.

Το βρίσκουμε ακόμα και στις Αραβικές χώρες και ειδικά στο Ιράν που το ονομάζουν Gaz με τη διαφορά ότι αντικαθιστούν την κοινή ζάχαρη με το παράγωγο της ρίζας Tamarin.

Οι βασικές κατηγορίες είναι δύο. Το λευκό και το χρυσαφένιο. Το σκούρο μαντολάτο (nougat noir στα γαλλικά) παρασκευάζεται χωρίς ασπράδια αυγών και έχει μια πιο στέρεη, έως τραγανή υφή.

Υπάρχει επίσης και το το Βιεννέζικο ή γερμανικό μαντολάτο που είναι σοκολάτα και πραλίνα φουντουκιού.

 

 

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση