Τι είναι το βούτυρο κλαριφιέ και το βούτυρο νουαζέτ;

Τι είναι το βούτυρο κλαριφιέ και το βούτυρο νουαζέτ;

 

Το βούτυρο είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικές ουσίες που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Είτε μαγειρεύετε λιχουδιές είτε τρώτε το πρωινό σας τοστ, το βούτυρο είναι σαφώς η καλύτερη επιλογή όχι μόνο επειδή κάνει καλό στην υγεία αλλά και γιατί έχει κι εκείνη την υπέροχη, πλούσια γεύση.

Τα τελευταία χρόνια πολύς λόγος έχει γίνει για το βούτυρο κλαριφιέ και το βούτυρο νουαζέτ.

Το beurre clarifié όπως το αποκαλούν οι Γάλλοι ή clarified butter στα αγγλικά είναι το διαυγασμένο ή διαυγές βούτυρο που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Πρόκειται για αυτό που μένει όταν αφαιρεθούν απ’ το βούτυρο τα στερεά κατάλοιπα απ’ το νερό και το γάλα. Είναι ένα λιπώδες υλικό που θα το βρεις σε συνταγές όπως το λαχταριστό Κροκ μεσιέ και μπορείς να το φτιάξεις στο σπίτι, βράζοντας τον βούτυρό σου σε μέτρια φωτιά και διαχωρίζοντας τα στερεά απ’ το διαυγές λιπώδες υλικό του βουτύρου.

Αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες δεν καίγεται και δεν αποκτά έντονο σκούρο χρώμα γι’ αυτό είναι ιδανικό για σοτάρισμα.

Καστανό βούτυρο ή νουαζέτ

Το αποκαλούν και beurre noisette στα γαλλικά και προκύπτει όταν καραμελώσουμε τα στερεά υπολείμματα του γάλακτος που υπάρχουν στο βούτυρο. Η διαδικασία ξεκινά όπως και στο βούτυρο κλαριφιέ. Το βούτυρο ζεσταίνεται μέχρι να λιώσει και τα στερεά υπολείμματα του γάλακτος να βυθιστούν στη βάση του σκεύους. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, πρέπει να καραμελώσουν και να πιάσουν λίγο. Έτσι αποκτά μια υπέροχη γεύση ξηρών καρπών (σαν φουντούκι).

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση