Γαλακτομπούρεκο: Το παραδοσιακό, σιροπιαστό γλυκό που τρώμε τις Απόκριες

Γαλακτομπούρεκο: Το παραδοσιακό, σιροπιαστό γλυκό που τρώμε τις Απόκριες

Η χώρα μας έχει μεγάλη παράδοση στη ζαχαροπλαστική. Πολλά από τα γλυκά μας προέρχονται από την Ανατολή και τα ονομάζουμε πολίτικα ή μικρασιάτικα.

Κυρίως πρόκειται για παραδοσιακά, σιροπιαστά γλυκά, με φύλλο και σιμιγδάλι. Ένα από τα αγαπημένα μας είναι το γαλακτομπούρεκο.

Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό ταψιού, που αποτελείται κυρίως από φύλλο και κρέμα. Υπάρχουν διάφορες συνταγές και τρόποι παρασκευής αλλά και μεγέθη κομματιών. Η κρέμα μπορεί να έχει άρωμα λεμόνι ή βανίλια, ενώ το σιρόπι παρασκευάζεται από ζάχαρη και νερό.

Πολλές φορές, αντικαθιστούμε το κλασσικό φύλλο με κανταΐφι. Το γαλακτομπούρεκο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές γλύκισμα στην Τουρκία και στη Συρία.

Η ονομασία του είναι σύνθεση: μπουρέκι με γάλα. Μπουρέκι είναι κάθε πίτα που είναι φτιαγμένη από λεπτό φύλλο με γέμιση κυρίως τυρί αλλά και άλλα υλικά, για αλμυρές ή γλυκές παρασκευές. Η λέξη «μπουρέκι» είναι τουρκική (brek), αλλά με πολλές παρόμοιες παραλλαγές τη συναντάμε σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο και την Ανατολία.

Μαζί με τις γαλατόπιτες, το γαλακτομπούρεκο ήταν ένα αυστηρά εποχικό γλύκισμα, της Αποκριάς (ιδιαίτερα της Τυρινής) και του Πάσχα, δηλαδή πριν και μετά από τη μεγαλύτερη σε διάρκεια και αυστηρότητα νηστεία του έτους, τη Μεγάλη Σαρακοστή. Ακόμη και σήμερα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές η κατανάλωσή του την περίοδο των Αποκριών.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 3.7 / 5. Vote count: 11

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

One Response to Γαλακτομπούρεκο: Το παραδοσιακό, σιροπιαστό γλυκό που τρώμε τις Απόκριες

  1. ΧΑΡΟΥΛΑ ΠΑΓΚΑΡΛΙΩΤΑ 2 Μαρτίου, 2022 at 9:58 πμ #

    Μπράβο σας!!

Αφήστε μια απάντηση