Φυστικοβούτυρο vs αμυγδαλοβούτυρο: Ποιο είναι πιο θρεπτικό;

Φυστικοβούτυρο vs αμυγδαλοβούτυρο: Ποιο είναι πιο θρεπτικό;

Ένας από τους μεγαλύτερους διατροφικούς μύθους έχει να κάνει με την κατανάλωση ξηρών καρπών αλλά και των αλειμμάτων που φτιάχνονται από αυτούς, όπως το φυστικοβούτυρο, το αμυγδαλοβούτυρο, το βούτυρο από κάσιους ή φουντούκια κτλ.

Η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά και το θερμιδικό τους φορτίο, εφόσον καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, τα καθιστά μια από τις πιο «παρεξηγημένες» τροφές.

Όμως, τα λιπαρά που περιέχουν οι ξηροί καρποί είναι τα ακόρεστα, κυρίως μονοακόρεστα, γνωστά ως «καλά» λιπαρά. Έρευνες έχουν συνδέσει τα ακόρεστα λιπαρά με οφέλη στο καρδιαγγειακό σύστημα, στην μείωση της χοληστερόλης και στην μείωση του σπλαχνικού λίπους, καθιστώντας τα κατάλληλα για τη μείωση του σωματικού βάρους.

Οι διαφορές μεταξύ τους όσον αφορά τις θερμίδες ή την γεύση είναι ελάχιστες.

Το φυστικοβούτυρο περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες σε σύγκριση με τα άλλα αλείμματα, ενώ το αμυγδαλοβούτυρο είναι πιο πλούσια πηγή ασβεστίου, φυτικών ινών, βιταμίνης Ε και μονοακόρεστων λιπαρών. Έτσι η απάντηση στο ερώτημα ποιο άλειμμα ξηρών καρπών να προτιμήσουμε βρίσκεται στο ότι όλα είναι υγιεινά, με το αμυγδαλοβούτυρο όμως να υπερτερεί σε διατροφικά στοιχεία.

Το φυστικοβούτυρο είναι χαμηλότερο θερμιδικά και περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη, όμως το αρνητικό του είναι ότι έχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με το βούτυρο αμυγδάλου. Το βούτυρο αμυγδάλου από την άλλη έχει περισσότερες φυτικές ίνες, που βοηθάνε στην καλύτερη πέψη και λειτουργία του εντέρου.

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του είναι ότι περιέχει σημαντικά περισσότερη βιταμίνη Ε σε σχέση με το φυστικοβούτυρο, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και δρα σαν αντιοξειδωτικό για την προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Το βούτυρο αμυγδάλου περιέχει μαγνήσιο και ασβέστιο που βοηθάνε στην καλύτερη λειτουργία των μυών και φαίνεται να συμβάλλουν στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας.

Συστήνεται η κατανάλωση των βουτύρων ξηρών καρπών αλλά η αποφυγή των τυποποιημένων προϊόντων του εμπορίου στα οποία έχουν προστεθεί συντηρητικά, ζάχαρη και πιθανότατα περισσότερο αλάτι.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση