Κάνουμε crash test στα αγαπημένα μας είδη παγωτών

Κάνουμε crash test στα αγαπημένα μας είδη παγωτών

Η άνοιξη είναι εδώ! Η θερμοκρασία έχει αρχίσει ήδη να ανεβαίνει και το παγωτό βρίσκεται στο επίκεντρο των γλυκών μας επιλογών.

Το παγωτό μας δροσίζει ενώ ταυτόχρονα ικανοποιεί την ανάγκη μας για γλυκό. Ανάλογα με τη γεύση και το είδος του παγωτού που θα επιλέξουμε έχουμε και διαφορετικό όφελος. Ένα παγωτό με μεγάλη περιεκτικότητα γάλακτος περιέχει ασβέστιο, βιταμίνες Α, D και E, μαγνήσιο, φώσφορο και καζεΐνη, ενώ το παγωτό τύπου σορμπέ, περιέχει όλες τις πολύτιμες βιταμίνες των φρούτων από τα οποία έχει παρασκευαστεί.

Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά τα είδη των παγωτών:

Gelato

Gelato ονομάζεται το ντελικάτο παγωτό της Σικελίας, το οποίο προσφέρει μεγάλη απόλαυση χάρη στην πλούσια κρεμώδη γεύση του, είτε σαν παγωτό του δρόμου σε χωνάκι είτε στο μπολ ,και δικαίως θεωρείται ο βασιλιάς των παγωτών. Συνήθως είναι γάλα ανακατεμένο με φρούτα ή σοκολάτα. Δύο μπάλες περιέχουν γύρω στις 200 θερμίδες.

Γρανίτα

Η γρανίτα είναι παγωμένος φρουτοχυμός . Σιρόπια και χυμοί φρούτων ανακατεύονται συνεχώς σε ειδικές παγωτομηχανές μέχρι να παγώσουν. Η υφή τους μοιάζει με θρυμματισμένο πάγο. Περιέχει περίπου 100-120 θερμίδες/100γρ.

Σορμπέ

Το σορμπέ (που διαφέρει από τη γρανίτα στην υφή του πάγου καθώς στη γρανίτα διατηρούνται μεγάλοι κρύσταλλοι, ενώ στο σορμπέ χτυπιέται το μίγμα ενώ παγώνει) δεν περιέχει γάλα, λίπος ή αβγό, παρά μόνο χυμό ή πουρέ φρούτων και ενίοτε κάποιο γλυκαντικό, γι’ αυτό και θεωρείται μια ολιγοθερμιδική πρόταση σε σχέση με άλλα είδη παγωτών, όπως για παράδειγμα το παρφέ. Περιέχουν περίπου 130 θερμίδες/100γρ.

Παρφέ

Πήρε το όνομα του από την γαλλική λέξη για την τελειότητα (parfait), καθώς θεωρείται πως χρησιμοποιεί τις ιδανικές αναλογίες υλικών στην παρασκευή του. Παρασκευάζεται με κρέμα και σαντιγύ, περιέχει καφέ ή λικέρ, ξηρούς καρπούς και πολλές φορές φρούτα!  Περιέχει περίπου 220-240 θερμίδες/100γρ.

Καϊμάκι ή αλλιώς ντουντουρμάς

Η ανατολίτικη εκδοχή τού παγωτού, ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα – στην Πόλη και γενικότερα στην Τουρκία το βρίσκεις παντού και είναι φυσικά κυρίαρχο ανάμεσα σε όλα τα είδη. Παρασκευάζεται από γάλα γίδας, σαλέπι και μαστίχα και πολλές φορές θα το βρείτε πασπαλισμένο με πράσινο φυστίκι. Η γεύση του είναι εξαιρετικά αρωματική, ενώ ο συνδυασμός του με σιροπιαστά γλυκά όπως ο μπακλαβάς ή το καταϊφι, είναι σκέτη γευστική κόλαση. Υπάρχουν ακόμη ζαχαροπλαστεία και ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη που το φτιάχνουν με την παλιά παραδοσιακή συνταγή. Το καϊμάκι έχει 330 θερμίδες ανά 100 γρ.

Παγωτό μηχανής

Για το παγωτό μηχανής χρησιμοποιούνται λιπαρές ουσίες οι οποίες προέρχονται από το παγωτό, ενώ η υφή του είναι ιδιαίτερα αφράτη. Έχει γύρω στις 200 θερμίδες μια κανονική μερίδα.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση