Τα ελληνικά νησιά φημίζονται για την κουζίνα τους, τα γλυκά αλλά και τις πίτες τους. Ένα από τα αγαπημένα, παραδοσιακά εδέσματα είναι τα μελιτίνια Σαντορίνης, ένα μοναδικό γλυκό της κουζίνας του Αιγαίου.
Τα μελιτίνια ή μελετίνια Σαντορίνης έχουν την ιδιαιτερότητα ότι είναι πολύ αφράτα, αρωματικά και μοιάζουν με έργα τέχνης. Οι Σαντορινιές κεντούν το φύλλο μέχρι και με 40- 80 τσιμπήματα, που βοηθάει σε τρία πράγματα: στη γεύση, αφού προσφέρει τραγανότητα, στη σταθερότητα στο ζυμάρι, που είναι πολύ λεπτό και διαφορετικά δεν θα μπορούσε να συγκρατήσει τη γέμιση, και τέλος στην εμφάνιση.
Το μελετίνι προκύπτει από τη σύμπτυξη των λέξεων “μέλι” και “τυρί” και αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα οικιακής οικονομίας, αφού φτιαχνόταν με το ζυμάρι που περίσσευε από το ψωμί και με χλωρό τυρί, το παραδοσιακό κατσικίσιο σαντορινιό, φρέσκο και ανάλατο τυρί.
Το μέλι θυμαρίσιο και η μαστίχα μια αρωματική υπέρβαση, η οποία ήταν δημοφιλής στο νησί.
Το εμβληματικό γλυκό του Πάσχα φτιάχνεται σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και το δαντελένιο περίτεχνο σχήμα είναι απόδειξη νοικοκυροσύνης και μαεστρίας.
Παρόμοιες συνταγές θα βρείτε σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων με άλλη ονομασία.
Υπέροχα!!!! Έχετε συνταγή και οδηγίες;;;;