Το παγωτό είναι ένα από τα αγαπημένα μας δροσιστικά γλυκά του καλοκαιριού που παρασκευάζεται με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους.
Υπάρχουν αμέτρητες γεύσεις και τρώγεται σε όλες τις ηπείρους.
Το αυθεντικό παγωτό της Τουρκίας ονομάζεται «Ντοντουρμάς» και διαφέρει από τα άλλα παγωτά του κόσμου. Το μυστικό είναι ότι οι Τούρκοι, στη συνταγή του παγωτού αυτού, προσθέτουν σκόνη σαλεπιού και αρωματική ρητίνη και έτσι το παγωτό γίνεται περισσότερο ελαστικό, με ιδιαίτερη γεύση.
Το τούρκικο παγωτό είναι μοναδικό όσον αφορά στη σύνθεση και την αντίσταση στην τήξη. Το Ντοντουρμάς, που στα τούρκικα σημαίνει «παγωμένο», συνήθως παράγεται από γάλα, ζάχαρη, σαλέπι και αρωματική ρητίνη.
Ο θρύλος λέει ότι κατάγεται από την περιοχή του Καραμανμαράς και είναι γνωστό και με το όνομα «παγωτό μάρας». Το σαλέπι και η αρωματική ρητίνη, συμβάλουν στην παραγωγή παγωτού που μπορεί και να μασηθεί.
Η περιοχή Καραμανμαράς είναι γνωστή για το μάρας Ντοντουρμάς, ένα είδος παγωτού που περιέχει πολύ περισσότερο σαλέπι από το συνηθισμένο και το οποίο λόγω της σκληρής και ελαστικής του σύνθεσης, κάποιες φορές καταναλώνεται με τη βοήθεια του μαχαιροπίρουνου.
Το σημαντικότερο στοιχείο του τουρκικού παγωτού είναι το ότι δεν λιώνει εύκολα στις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες.
Σεακολουθωκαιεχωφτιαξεοπολλααποταδικασουεισαιμοναδικοςεχωαφησειολουςτουςαλλουςειμαι65ετωνμαμαμε3παιδιακαιτριαεγγονακιαθαφτιαξωπαγωτοπιλλαφιλια
Που θα βρω σαλέπι κ αρωματική ρητίνη;
Καλημέρα Γίγαντα μου ανέβασε την συνταγή κ το βίντεο να το κάνουμε κ εμείς.Ευχαριστω.
ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΚΙ ΕΜΕΊΣ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΣ, ΤΗ ΣΊΓΟΥΡΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ!!! ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΟΝΤΟΥΡΜΑ!@! Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!!