Κανόλι: Το ιταλικό τυλιχτό γλύκισμα από τη Σικελία που έκανε διάσημο ο «Νονός»

Κανόλι: Το ιταλικό τυλιχτό γλύκισμα από τη Σικελία που έκανε διάσημο ο «Νονός»

Η Ιταλία φημίζεται για τα υπέροχα γλυκά της, που είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο. Ένα από τα πιο γνωστά είναι τα κανόλι.

Τα κανόλι (cannoli) έχουν καταγωγή από τη Σικελία. Είναι το γλυκό του Καρναβαλιού, γι’ αυτό και οι Σικελοί το παρασκεύαζαν εκείνη την περίοδο.

Ήταν όμως τόσο νόστιμο και όμορφο που αποφάσισαν ότι κάθε εποχή είναι ιδανική για να απολαύσεις ένα κανόλι. Στα ιταλικά το όνομά του σημαίνει μικρός σωλήνας και προκύπτει από το σχήμα του, canulla.

Τα κανόλι προβάλλονται με περηφάνια σε κάθε καφετέρια και σε κάθε παστιτσερία (ζαχαροπλαστείο) της Σικελίας.

Ο ντετέκτιβ Μονταλμπάνο τα τιμά στα μυθιστορήματά του Αντρέα Καμιλέρι, ενώ μερικές δεκαετίες νωρίτερα, η περίφημη ατάκα στον «Νονό», «Leave the gun, take the cannoli» («Άσε το όπλο, πάρε τα κανόλι»), που λέει ο Κλεμέτζα στον Ρόκο μετά από τις τρεις σφαίρες που έριξε στο κεφάλι του Πόλι, τα έκανε διάσημα σε όλο τον κόσμο.

Θυμίζουν φαλλό καθώς αυτός είναι ο σκοπός τους. Το αγαπημένο γλυκό της Σικελίας μοιάζει με φαλλό και υπάρχει λόγος.

Σύμφωνα με τον θρύλο, η λιχουδιά, ένα τηγανητό, σωληνοειδές κέλυφος από αλεύρι, ζάχαρη και βούτυρο, γεμιστό με γλυκιά κρέμα τυριού ρικότα, δημιουργήθηκε στη Καλτανισέτα.

Όταν η σικελική αυτή πόλη ήταν υπό την αραβική κυριαρχία (περίπου το 1000 μ.Χ.), ​​οι γυναίκες στο χαρέμι του εμίρη έφτιαξαν το γλυκό για να τονώσουν τον ανδρισμό του.

Πολύ αργότερα, οι άντρες έδιναν το σωληνοειδές γλυκό στις γυναίκες υπαινισσόμενοι τις σεξουαλικές τους επιθυμίες, τραγουδώντας, «Ogni cannolu è scettru d ‘ogni Re … lu cannolu è la virga di Mosè» (Κάθε κανόλο είναι το σκήπτρο κάθε βασιλιά … το κανόλο είναι το πέος του Μωυσή»).

Σήμερα, τα φτιάχνουν παντού σε όλη την Ιταλία, τα καλύτερα και πιο «αυθεντικά» κανόλι, όμως, υπάρχουν σε μερικά καφενεία της Σικελίας, όπως το «Caffè Sicilia» στην αρχαία πόλη του Νότο, στο Euro Bar στο Ντατίλο και σε ορισμένα μέρη της επαρχίας Πιάνα ντέλι Αλμπανέζι.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, ,

One Response to Κανόλι: Το ιταλικό τυλιχτό γλύκισμα από τη Σικελία που έκανε διάσημο ο «Νονός»

  1. Μποικος χρηστος 31 Μαΐου, 2022 at 7:27 πμ #

    Υπέροχο να γνωρίζει κανείς και την ιστορία μιας συνταγής .

Αφήστε μια απάντηση