Μαντλέν: Το γαλλικό κέικ σε σχήμα αχιβάδας που λάτρεψε ένας Πολωνός βασιλιάς

Μαντλέν: Το γαλλικό κέικ σε σχήμα αχιβάδας που λάτρεψε ένας Πολωνός βασιλιάς

Αγαπάμε όλα τα γλυκά, ειδικά αυτά που έχουν μεγάλη ιστορία.

Ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκίσματα μας έρχεται φυσικά από τη Γαλλία με τη μεγάλη παράδοση στη ζαχαροπλαστική.

Πρόκειται για τη μαντλέν.

Η ιστορία της μαντλέν, του κέικ με το σχήμα αχιβάδας, έχει πολλές διαφορετικές εκδοχές.

Ωστόσο, σύμφωνα με την επικρατέστερη βερσιόν, η ιστορία της ξεκίνησε το 1755 όταν ο εκθρονισμένος βασιλιάς της Πολωνίας Στανίσουαφ Λεστσίνσκι ζούσε στη Λωρραίνη της Γαλλίας.

Κατά τη προετοιμασία του δείπνου ένας παραμάγειρος κατέστρεψε το επιδόρπιο που θα σερβίρονταν στον βασιλιά.

Μια καμαριέρα με το όνομα Μαντλέν Πολμιέ προσπαθώντας να σώσει τη κατάσταση πρότεινε μια εύκολη συνταγή για κέικ που της έφτιαχνέ η γιαγιά της.

Έψησε την αφράτη ζύμη σε φόρμες με σχήμα αχιβάδας. Είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία που η σύζυγος του βασιλιά, Μαρία Λετσίνσκα τα εισήγαγε στις Βερσαλλίες.

Την ίδια περίοδο όμως στο Κομερσί άρχισαν να ανοίγουν οικογενειακές βιοτεχνίες εδραιώνοντας τη μαντλέν ως σπεσιαλιτέ της περιοχής.

Από όπου κι αν ξεκίνησε η παρασκευή της, η φήμη της εκτός Γαλλίας οφείλεται στον συγγραφέα Μαρσέλ Προυστ ο οποίος αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο γλυκό στο έργο του «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο».

Σε κάθε χώρα, έχει ελαφρώς διαφορετικό όνομα, όπως στην Πορτογαλία που ονομάζεται madalenas.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 4.7 / 5. Vote count: 3

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση