Πόσα είδη σοκολάτας υπάρχουν και τι μας προσφέρει το καθένα;

Πόσα είδη σοκολάτας υπάρχουν και τι μας προσφέρει το καθένα;

Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα καθώς μας προσφέρει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα βασικά είδη της σοκολάτας είναι η σοκολάτα υγείας, η σοκολάτα γάλακτος, η λευκή σοκολάτα και η κουβερτούρα.

Επιπλέον, υπάρχουν σοκολάτες με διάφορα πρόσθετα υλικά, όπως αμύγδαλα, φουντούκια, σταφίδες, διάφορους ξηρούς καρπούς, διογκωμένο ρύζι και άλλα.

Η σοκολάτα υγείας ή μαύρη σοκολάτα περιέχει υψηλό ποσοστό κακαομάζας (απαιτείται τουλάχιστον 34% κακαόμαζα για να μπορεί να χαρακτηριστεί μία σοκολάτα «υγείας»). Στην αγορά κυκλοφορούν σήμερα σοκολάτες υγείας με 70% περιεκτικότητα σε κακάο, 72% ή ακόμα και 85%. Όσο περισσότερη κακαομάζα περιέχει μία σοκολάτα, τόσο πιο ποιοτική είναι και τόσο λιγότερα τα πρόσθετα συστατικά. Η γεύση της είναι πιο πικρή σε σχέση με άλλους τύπους.

Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει γάλα σε σκόνη ή συμπυκνωμένο γάλα και πολύ λιγότερη κακαομάζα σε σχέση με τη σοκολάτα υγείας. Είναι αρκετά γλυκιά και βελούδινη και πολλές φορές περιέχει πρόσθετα συστατικά, όπως αμύγδαλα και φουντούκια. Είναι η αγαπημένη των παιδιών, σε αντίθεση με την σοκολάτα υγείας που την προτιμούν περισσότερο οι ενήλικες.

Η λευκή σοκολάτα έχει πολύ πλούσια γεύση, απαλή υφή και είναι συνήθως αρκετά γλυκιά. Δεν περιέχει καθόλου κακαομάζα, αλλά παίρνει τη γεύση της από το βούτυρο του κακάο. Τα επιστημονικά δεδομένα που σήμερα έχουμε δείχνουν ότι η λευκή σοκολάτα περιέχει αρκετά σημαντικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες, απαραίτητα αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Η σοκολάτα που χρησιμοποιείται περισσότερο στη ζαχαροπλαστική είναι η κουβερτούρα. Στα γαλλικά η λέξη couverture σημαίνει κουβέρτα ή επικάλυψη, και ακριβώς αυτό κάνει η κουβερτούρα. Η διαφορά της σε σχέση με τις άλλες πλάκες σοκολάτας είναι – πέρα από την ειδική επεξεργασία που υφίσταται –  περιέχει περισσότερο βούτυρο κακάο, το οποίο τη βοηθάει να λιώνει ευκολότερα, αλλά κυρίως πιο ομοιόμορφα, ώστε να είναι εύχρηστη και να δημιουργεί μία εντυπωσιακή επικάλυψη όταν κρυώνει.

Η καλής ποιότητας κουβερτούρα έχει μια υπέροχη γυαλάδα.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση