Μαρμαρίτες: Το παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνουν στα νησιά μας την παραμονή των Φώτων

Μαρμαρίτες: Το παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνουν στα νησιά μας την παραμονή των Φώτων

Ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων, αναβιώνει κάθε χρόνο παραμονή των Φώτων στην Κω και σε διάφορα άλλα νησιά.
Συγκεκριμένα την ημέρα αυτή, οι κάτοικοι των χωριών του νησιού, σχεδόν σε κάθε σπίτι, φτιάχνουν τους «μαρμαρίτες» τους.

Πρόκειται για ένα μίγμα από αλεύρι και νερό, το οποίο ψήνεται σε στρογγυλά κομμάτια και σερβίρεται με μέλι και κανέλα.

Το γλυκό αυτό, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλη την Ελλάδα, τα παλαιότερα χρόνια φτιαχνόταν σε θερμαινόμενα μάρμαρα που τοποθετούνταν πάνω σε φωτιές στις πλατείες των χωριών, ενώ τώρα παρασκευάζεται στα σπίτια.

Τις περασμένες δεκαετίες όταν οι κάτοικοι των χωριών του νησιού ήταν στην συντριπτική τους πλειονότητα γεωργοί και κτηνοτρόφοι, από το ίδιο μίγμα, την παραμονή των Φώτων, έφτιαχναν επίσης «μαρμαρίτες» σε σχήμα σταυρού τούς οποίους προσέφεραν στα ζώα που είχαν (αγελάδες, αιγοπρόβατα κλπ) για να τους δείξουν την ευγνωμοσύνη τους.

Έως και σήμερα, οι κάτοικοι των χωριών της Κω μαζεύονται οικογενειακά σε παρέες σε σπίτια και φτιάχνουν τους δικούς τους «μαρμαρίτες».

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση