Shoofly Pie: Η γλυκιά πίτα με μελάσα από την Πενσυλβάνια που τρώνε οι Ολλανδοί

Shoofly Pie: Η γλυκιά πίτα με μελάσα από την Πενσυλβάνια που τρώνε οι Ολλανδοί

Η Shoofly Pie είναι μια σπεσιαλιτέ της νοτιοανατολικής Πενσυλβάνια. Αυτή η παχύρρευστη, σκούρα πίτα είναι ένας ενδιαφέρον συνδυασμός μιας πλούσιας γέμισης με μελάσα, καστανή ζάχαρη, βούτυρο και μια τραγανή, εύθρυπτη επικάλυψη.

Υπάρχουν δύο θεωρίες για την προέλευσή της: η μία λέει ότι η γέμιση ήταν τόσο γλυκιά που έπρεπε να απομακρύνονται οι μύγες καθώς την άφηναν να κρυώσει και η άλλη θεωρία λέει ότι ήταν εμπνευσμένη από το Shoofly Melasses, ένα προϊόν που ήταν δημοφιλές στην Πενσυλβάνια το 1800 όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι πίτες με αυτό το όνομα.

Ανεξάρτητα από την προέλευσή της, η shoofly pie μοιάζει εξαιρετικά με τη γλυκιά βρετανική τάρτα με πράσα, που φτιάχνεται από τα μεσαιωνικά χρόνια στην Ευρώπη.

Στην ολλανδική περιοχή της Πενσυλβανίας, που κατοικείται από Μενονίτες, Μοραβιανούς και Άμις, η πίτα ήταν βασικό επιδόρπιο το χειμώνα, όταν οι προμήθειες φρούτων ήταν σπάνιες και τα ακριβά αυγά ήταν κύρια συστατικά σε άλλα πιάτα.

Στην ολλανδική γλώσσα της Πενσυλβάνια, η πίτα ονομάζεται Melassich Riwwelboi ή Melassichriwwelkuche (κέικ με ψίχουλα μελάσας). Πριν γίνει δημοφιλές το σύγχρονο όνομά του κατά τον 20ο αιώνα, ήταν πίτα με ψίχουλα μελάσα ή κέικ σόδα rivvel (τα rivels είναι κομμάτια φαγητού).

Η πίτα αυτή καταναλωνόταν παραδοσιακά για πρωινό ως θρεπτικό φαγητό που έδινε αρκετή ενέργεια για να διαρκέσει μέχρι την ώρα του μεσημεριανού γεύματος.

Σήμερα, είναι σχεδόν πάντα ένα επιδόρπιο, μια γλυκιά απόλαυση και ένα εξαιρετικό παράδειγμα τοπικού αμερικανικού φαγητού.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση