Ciambella: Το κλασσικό κέικ με την τρύπα στη μέση που τρώνε οι Ιταλοί

Ciambella: Το κλασσικό κέικ με την τρύπα στη μέση που τρώνε οι Ιταλοί

Το Ciambella είναι ένα παραδοσιακό κέικ με μορφή δαχτυλιδιού από την Ιταλία που αρωματίζεται με ξύσμα λεμονιού και μερικές φορές ένα γλυκό, φρουτώδες λικέρ.

Έχει στρογγυλό σχήμα με τρύπα στη μέση, είναι μαλακό σαν αφρός, πεντανόστιμο και μυρωδάτο με απαλή γεύση.

Για γιορτές όπως τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα, το ciambella φτιάχνεται συνήθως από μια σφιχτή ζύμη που πλέκεται και διαμορφώνεται σαν δαχτυλίδι, αλλά υπάρχει και μια μικρότερη εκδοχή ντόνατ που δεν παρασκευάζεται τόσο συχνά. Η λέξη Ciambella σημαίνει κυριολετικά ντόνατ.

Ανεξάρτητα από το μέγεθός του, το ciambella πρέπει να έχει σχήμα δακτυλίου. Αποτελείται από αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, γάλα και μαγειρική σόδα στη βασική του ποικιλία.

Ελαφρύ και αέρινο, το ciambella συνδυάζεται τέλεια με ζεστό γάλα, καφέ και επιδόρπια κρασιά. Λόγω της δημοτικότητάς του, υπάρχουν πολυάριθμες εκδόσεις του ciambella σε όλη την Ιταλία και τουλάχιστον ένας τύπος ciambella μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε κάθε ιταλική περιοχή, αν και θεωρείται σύμβολο της περιοχής Marche.

Το κέικ Ciambella είναι τόσο αγαπητό στη χώρα που υπάρχει ακόμη και μια παροιμία που λέει «δεν έχουν όλα τα ciambelle μια τρύπα», μια μεταφορά που σημαίνει ότι ακόμα και όταν κάνεις τα πράγματα σωστά, μπορεί να μην έχεις τέλεια αποτελέσματα.

Μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση λέει ότι η γλυκιά συνταγή δημιουργήθηκε από τον Leone Ciambelli, έναν Ισπανό ζαχαροπλάστη που ζούσε στη Μαδρίτη. Ήταν παγκοσμίως γνωστός για τις τούρτες του, ειδικά τα κέικ με παντεσπάνι.

Ο Ciambelli συμμετείχε συχνά σε διαγωνισμούς ζαχαροπλαστικής και χάρη στις εξαίσιες τούρτες του κέρδιζε συνεχώς νέα βραβεία. Γι’ αυτό κρατούσε κάθε συνταγή για τον εαυτό του. Ωστόσο, μια μέρα πριν από έναν από τους διαγωνισμούς που συμμετείχε, ο μεγαλύτερος αντίπαλος του έκλεψε τη συνταγή και έστειλε τον μικρό του γιο, Osvaldo να του χαλάσει την τούρτα. Ο Osvaldo το έκανε αυτό χαράσσοντας στη μέση της τούρτας ένα “O” ως το αρχικό του ονόματός του.

Βλέποντας την τούρτα του να καταστρέφεται, ο Ciambelli ένιωσε λυπημένος και χαμένος, νομίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να κερδίσει άλλο τον διαγωνισμό. Ωστόσο, οι κριτές εξεπλάγησαν από την τούρτα με την τρύπα μέσα και βρήκαν το επιδόρπιο του Leone πρωτότυπο. Γι’ αυτό κέρδισε την πρώτη θέση και, προς τιμήν του, το νέο γλυκό ονομάστηκε «Ciambella».

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση