Tartufo: Το παγωμένο γλυκό από την Ιταλία που μοιάζει με θόλο

Tartufo: Το παγωμένο γλυκό από την Ιταλία που μοιάζει με θόλο

Το Tartufo είναι ένα παγωμένο επιδόρπιο από την Ιταλία σε σχήμα θόλου που παρασκευάζεται με διάφορες γεύσεις gelato που σμιλεύονται γύρω από διαφορετικές γεμίσεις.

Αν και το αυθεντικό tartufo προέρχεται από την Pizzo και συνδυάζει γέμιση μαύρης σοκολάτας, παγωτό φουντούκι και σκόνη κακάο, αυτό το κλασικό γλυκό σήμερα κυκλοφορεί σε μια σειρά από μοντέρνες εκδόσεις που διαφέρουν σημαντικά από την αρχική.

Οποιαδήποτε γεύση gelato μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή του και ενώ οι γεμίσεις μπορεί να περιλαμβάνουν φρούτα, μπισκότα ή κεράσια μαρασκίνο, οι επικαλύψεις κυμαίνονται από κελύφη σοκολάτας, αλεσμένους ή ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, ψίχουλα μπισκότων ή αποξηραμένη καρύδα.

Το 1946, ο ζαχαροπλάστης Dante Veronelli από τη Messina ανέλαβε το Gran Bar Excelsior, το οποίο ανήκε αρχικά στον Jannarelli, το οποίο βρισκόταν στο κέντρο του Pizzo. Το όνομα σύντομα άλλαξε σε Bar Dante προς τιμήν του Veronelli.

Το tartufo με το σημερινό του σχήμα γεννήθηκε στο Pizzo στο Bar Dante (γύρω στο 1952) τυχαία: μετά το γάμο δύο πλούσιων ντόπιων, ο Don Pippo ανακάλυψε ότι του είχαν τελειώσει τα καλούπια που χρησιμοποιούσαν για να διαμορφώσει το gelato και δεν μπορούσε να προμηθεύσει το πολυάριθμους καλεσμένους. Προσπάθησε λοιπόν να λύσει το πρόβλημα βάζοντας μικρές μερίδες από gelato φουντουκιού και gelato σοκολάτας στην χούφτα του, στο οποίο πρόσθεσε λίγη λιωμένη σοκολάτα.

Στη συνέχεια τύλιξε τα πάντα σε ζαχαρόχαρτο, δημιουργώντας έτσι το γνωστό σχήμα του tartufo που στη συνέχεια άφησε να κρυώσει. Η επιτυχία της προετοιμασίας του χάρισε άμεση φήμη.

Το Tartufo αποτελείται συνήθως από δύο γεύσεις gelato που σμιλεύονται μαζί στο χέρι. Εάν υπάρχουν φρούτα στη μέση, το gelato μπορεί να αφαιρεθεί από τη μέση και τα φρούτα να τοποθετηθούν μέσα ή να χρησιμοποιηθεί σιρόπι φρούτων για να κολλήσουν τα δύο μαζί.

Εάν το απέξω είναι σοκολάτα, η ειδική σοκολάτα συνήθως λιώνει και είτε βυθίζεται είτε περιχύνεται πάνω από το μπαλάκι του gelato αφού κρυώσει σε χλιαρό – αν και μπορεί επίσης να τυλιχτεί στη σοκολάτα – και στη συνέχεια να παγώσει. Αν το κέλυφός του είναι κανέλα ή κακάο, συνήθως τυλίγεται σε κανέλα ή κακάο πριν καταψυχθεί.

Εάν χρησιμοποιούνται ξηροί καρποί, συνήθως τοποθετούνται με το χέρι αν είναι μεγάλοι ή, αν είναι μικρότεροι, τυλίγονται σε ρολό. Για καλύτερο σχήμα, μερικές φορές χρησιμοποιούνται κυκλικά καλούπια.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση