Το αγαπημένο μας και πεντανόστιμο Ραβανί έχει τη δίκη του ιστορία

Το αγαπημένο μας και πεντανόστιμο Ραβανί έχει τη δίκη του ιστορία

Το Ρεβανί, Ραβανί, ή Ριβανί όπως το ονομάζουν στην Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην πόλη της Βέροιας, είναι ένα πεντανόστιμο γλύκισμα, το οποίο για χρόνια κατέχει πρωτεύουσα θέση στα γιορτινά γλυκά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον μύθο, πήρε το όνομά του από τον τούρκο ποιητή Ρεβανί, του 16ου αιώνα, που είχε μια έφεση στη γαστρονομική ποίηση και του άρεσε να σκαρώνει σιροπιαστά και μελιστάλαχτα στιχάκια.

Στην πόλη της Βέροιας, η ιστορία παραγωγής του γλυκού ξεκινάει στα χρόνια της τουρκοκρατίας, από το 1886 από τον Χοχλιούρο, που είχε μια επιχείρηση γαλακτοπωλείου στο κέντρο της Βέροιας και πουλούσε κυρίως γιαούρτι αλλά και σιροπιαστά γλυκά.

Λέγεται ότι η συνταγή του δόθηκε από κάποιον Τούρκο και διατηρήθηκε από γενιά σε γενιά ως τις ημέρες μας… σαν επτασφράγιστο μυστικό.

Παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και αυγά και αφού ψηθεί στο φούρνο, περιχύνεται με σιρόπι.

Δείτε τη συνταγή για το αγαπημένο μας Ραβανί εδώ:

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση