Σύνδεση

Βύσσινο: O κόκκινος θησαυρός για την υγεία μας

Βύσσινο: O κόκκινος θησαυρός για την υγεία μας

Τα κεράσια και τα βύσσινα έχουν κερδίσει εδώ και αιώνες μια θέση στο τραπέζι μας. Υπάρχουν γύρω στα 150 είδη αλλά τα δύο πιο σημαντικά όσον αφορά την παραγωγή φρούτων είναι το γλυκό κεράσι (Prunus avium) και το πιο ξινό βύσσινο (Prunus cerasus) .

Έχουν σχήμα σφαιρικό και ο φλοιός τους είναι λείος και γυαλιστερός. Είναι μικρά σε μέγεθος και το χρώμα τους ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία.

Δεν περιέχουν λιπαρά, είναι χαμηλά σε θερμίδες και εκτός από καλή πηγή ινών, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και κάλιο. Ένα φλιτζάνι κεράσια έχει 90 θερμίδες, 22 γραμμάρια υδατανθράκων, 3 γραμμάρια ινών και 3 γραμμάρια πρωτεΐνης και προσφέρει περίπου το 10% της καθημερινής συνιστώμενης τιμής για ίνες, βιταμίνη C και κάλιο.

Τα αμέτρητα οφέλη για την υγεία μας:

Το βύσσινο παρέχει σημαντικά οφέλη στην υγεία καθώς θεωρείτε μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών.

Το πλούσιο χρώμα του φρούτου οφείλεται στα υψηλά επίπεδα των ανθοκυανινών που περιέχονται στη σύνθεση του, οι οποίες διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από πολλές σοβαρές και χρόνιες ασθένειες.

Το βύσσινο επίσης περιέχει και υψηλές ποσότητες μελατονίνης, μιας ορμόνης που είναι σημαντική για τη διαδικασία του ύπνου και της  αφύπνισης.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο ενδείκνυνται για περιπτώσεις αναιμίας.

Είναι διουρητικό και χωνευτικό, ενώ διαθέτει αντισηπτικές ιδιότητες ενάντια σε λοιμώξεις των ουροφόρων οδών.

Παράλληλα, τα άτομα που πάσχουν από έλκος στομάχου ή είναι ευαίσθητα σε μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μπορούν να εισάγουν βύσσινα στη διατροφή τους καθώς βοηθά στη διαδικασία της πέψης. Είναι ωφέλιμο και για το πεπτικό σύστημα καταπολεμώντας τις πεπτικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας.

Μελέτες έχουν αποδείξει πως η τακτική κατανάλωση βύσσινου για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των μυϊκών πόνων και πόνων στις αρθρώσεις, σε ανθρώπους που υποφέρουν από αρθρίτιδα ή οι ρευματισμούς.

Την επόμενη φορά που θέλετε ένα δροσιστικό ρόφημα, δοκιμάστε να φτιάξετε μια σπιτική βυσσινάδα που θα σας ξεδιψάσει και θα ενισχύσει την υγεία σας,

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση