Τσουρέκι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το αγαπημένο μας πασχαλινό γλύκισμα

Τσουρέκι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το αγαπημένο μας πασχαλινό γλύκισμα

Το τσουρέκι είναι σημαντικό στοιχείο της ελληνικής παράδοσης και συνδέεται με τοπικά ήθη και έθιμα και αποκτά μια μοναδική σημασία για όλους τους Έλληνες ιδίως την περίοδο του Πάσχα.

Περιέχει αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο γάλακτος, αβγά, γάλα, μαγιά νωπή, αλάτι, μαχλέπι και ξύσμα φλούδας πορτοκαλιού.

Το τσουρέκι στη σύστασή του έχει κάποια εξαιρετικά συστατικά. Το γάλα περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, είναι το μοναδικό τρόφιμο στη φύση που περιέχει την υψηλής σημασίας πρωτεΐνη, την καζεΐνη, αποτελεί την πλουσιότερη πηγή ασβεστίου και φωσφόρου για τον άνθρωπο, συμβάλλοντας σημαντικά στη δημιουργία γερών και υγιών οστών. Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής θρεπτικής αξίας, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Περιέχουν σύμπλεγμα βιταμινών της ομάδας Β, βιταμίνη Α, βιταμίνη D.

Τα οφέλη του στην υγεία μας:

Η μαγιά είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συνδέονται με την ισορροπία της λειτουργίας του νευρικού συστήματος, τη διάθεση και την ενεργητικότητα του εγκεφάλου. Το μαχλέπι δίνει την ιδιαίτερη μυρωδιά στο τσουρέκι και λόγω της κουμαρίνης που περιέχει, διαθέτει καταπραϋντική και αντι-ερεθιστική δράση. Η μαστίχα έχει θεραπευτική δράση για το στομάχι, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στην επούλωση των πληγών. Το πορτοκάλι που προστίθεται επίσης είναι πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών.

Συστάσεις κατανάλωσης:

Επειδή το τσουρέκι προσφέρει αρκετή ενέργεια προτείνεται η κατανάλωσή του τις πρωινές ώρες που χρειαζόμαστε αλλά και δαπανούμε περισσότερη ενέργεια. Μια λεπτή φέτα των 30γρ (όπως μια φέτα ψωμί του τοστ) μπορεί να καταναλωθεί 2-3 φορές την εβδομάδα, συνοδευόμενη από ημίπαχο γάλα ή φυσικό χυμό.

Χρειάζεται προσοχή από τα άτομα που είναι ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο ή σακχαρώδη διαβήτη, διότι στην παραδοσιακή τους συνταγή τα εδέσματα αυτά είναι πλούσια σε λίπος και απλά σάκχαρα. Αυτό σημαίνει ότι και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα θα επηρεαστούν, αλλά και τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα συνολικά, εάν η κατανάλωση είναι μεγάλη. Τα άτομα αυτά καλό είναι να αποφεύγουν και τα δύο αυτά γλυκά ή να περιορίζονται σε μια μικρή ποσότητά τους και όχι συχνά.

Πώς να κάνουμε το τσουρέκι μας πιο υγιεινό:

Αντικαθιστώντας τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα της συνταγής με ημίπαχα. Επιλέγοντας φυτική μαργαρίνη με χαμηλά λιπαρά, αντί για αγελαδινό/ πρόβειο βούτυρο. Πλεονεκτήματα της μαργαρίνης είναι ότι έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα συγκριτικά με το βούτυρο και αναλογικά μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι ωφέλιμα για τα αγγεία και την καρδιά. Και τέλος επιλέγοντας συνταγές με λιγότερα αυγά.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση