Clafoutis: Η μοσχομυριστή κερασόπιτα που μιλά γαλλικά και γίνεται με κουκούτσια

Clafoutis: Η μοσχομυριστή κερασόπιτα που μιλά γαλλικά και γίνεται με κουκούτσια

Το clafoutis ή κλαφουτί είναι ένα από τα πιο διάσημα γαλλικά επιδόρπια, που φτιάχνεται με κεράσια.

Στην ουσία πρόκειται για κερασόπιτα και έχει τις ρίζες του στην αγροτική περιοχή Λιμουζίν ενώ ότι ήταν πολύ δημοφιλές από τον 19ο αιώνα.

Η γαστρονομική παράδοση της νότιας Γαλλίας μάς έχει χαρίσει πολλές σπεσιαλιτέ. Το κλαφουτί είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό γλυκό της γαλλικής κουζίνας που είναι απόλυτα συνυφασμένο με το καλοκαίρι.

Η υφή του κυμαίνεται μεταξύ κέικ και σουφλέ/κάσταρντ και είναι μέχρι σήμερα ιδιαίτερα αγαπητό εντός αλλά και εκτός γαλλικών συνόρων ενώ φτιάχνεται σε πολλές παραλλαγές που περιλαμβάνουν και άλλα φρούτα όπως δαμάσκηνα, μήλα, αχλάδια, μούρα, φράουλα κ.ά.

Το όνομα του ρουστίκ γλυκού προέρχεται από το ρήμα «clafir», που σημαίνει «γέμισμα».

Το σκεύος ψησίματος πρώτα βουτυρώνεται και γεμίζει με την απαλή κρέμα και στη συνέχεια προστίθενται τα φρούτα των οποίων οι χυμοί όσο ψήνονται συνδυάζονται με τα αρώματα της κρέμας και το αποτέλεσμα είναι θεϊκό.

Είναι εύκολο και φίνο γλυκό και ένας από τους πιο νόστιμος τρόπους να απολαύσετε τα φρούτα του καλοκαιριού.

Αν αφαιρέσετε τα κουκούτσια από τα κεράσια το γλυκό έχει εντελώς διαφορετική γεύση, πιο ήπια γιατί όταν ψηθούν απελευθερώνουν υπέροχα αρώματα.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 4.1 / 5. Vote count: 7

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση