Petit Beurre: Η ιστορία των μπισκότων των παιδικών μας χρόνων

Petit Beurre: Η ιστορία των μπισκότων των παιδικών μας χρόνων

Τα Petit Beurre ή αλλιώς πτι μπερ είναι τα μπισκότα που μας θυμίζουν την παιδική μας ηλικία. Αυτά τα πασίγνωστα μπισκότα, έχουν ένα ιδιαίτερο, αλλά καθόλου τυχαίο, σχήμα και μια μεγάλη ιστορία.

Petit Beurre σημαίνει «μικρό βούτυρο» και πράγματι πρόκειται για μικρά, βουτυρένια μπισκοτάκια.

Τα petit beurre εφευρέθηκαν το 1886 από τον βιομήχανο Louis-Lefèvre Utile, τον ιδρυτή της βιομηχανίας μπισκότων LU. Η γαλλική εταιρεία LU πρωτοστάτησε με το μπισκότο της, το οποίο φτιάχτηκε μόνο με τέσσερα υλικά: αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη και γάλα. Αυτό το απλό μπισκότο, κέρδισε το μεγάλο βραβείο στην κατηγορία των μπισκότων στην Παγκόσμια Έκθεση του 1900 στο Παρίσι.

Ο Louis το τρίτο παιδί οικογένειας ζαχαροπλαστών, ήταν πρωτοπόρος για την εποχή του, τελειομανής και αναζητούσε ύψιστη ποιότητα στις πρώτες ύλες των προϊόντων του. Υποστήριζε δε, ότι «για να ξυπνήσει η λαιμαργία πρέπει πρώτα να σαγηνευτεί το μάτι». Γι’ αυτό και για κάθε νέο προϊόν, συνεργαζόταν με καλλιτέχνες τους οποίους συχνά προσκαλούσε στο σπίτι του και μαζί αποφάσιζαν για το σχήμα και την εικόνα, τόσο των μπισκότων όσο και των συσκευασιών τους.

Το σχήμα του μπισκότου petit beurre δεν είναι τυχαίο. Ένας κόφτης σε σχήμα Petit Beurre χρονολογείται από τις 8 Σεπτεμβρίου 1886. Ο δημιουργός τους Louis-Lefèvre Utile το εμπνεύστηκε από το σχήμα των πετσετών (σουπλά) οι οποίες χρησιμοποιούνταν για το σερβίρισμα του τσαγιού την εποχή εκείνη. Αναζητώντας το τέλειο σχέδιο, μετέτρεψε το σχήμα αυτό σε «αλληγορία του χρόνου».

Έτσι, το μπισκότο petit beurre έχει 4 «αυτιά» (4 γωνίες) που αντιστοιχούν στις 4 εποχές του έτους, 52 δόντια για τις 52 εβδομάδες του έτους και 24 σημεία τομής σε ένα φανταστικό πλέγμα, που συμβολίζουν τις ώρες της ημέρας.

Μέρος του σχεδιασμού του αρχικού μπισκότου της LU ήταν και η γραμμένη φράση “LU PETIT-BEURRE NANTES” σε τρεις γραμμές, με γραμματοσειρά που σύμφωνα με το EatDessertFirstGreece, θυμίζει τα βιβλία που διάβαζε η γιαγιά ενός δημιουργού της.

Επίσης, το πάχος των οκτώ μπισκότων είναι ίσο με το μήκος ενός, γεγονός που διευκολύνει τη συσκευασία του.

Σήμερα η μάρκα LU ανήκει στην Kraft Foods (τώρα Mondelēz International) και υπάρχουν πολλές άλλες εταιρείες που παράγουν μπισκότα petit-beurre. Καθώς η LU είχε πολλούς ανταγωνιστές από την αρχή, ονόμασε το μπισκότο της “Véritable petit-beurre”, που σημαίνει “το πραγματικό petit-beurre”! Μερικά από τα μπισκότα που πωλούνται σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να παρασκευάζονται κοντά στη Νάντη, στο εργοστάσιο La Haye-Fouassière, του Louis-Lefèvre Utile.

Στην Ελλάδα τα έφερε η Μαρία Παπαδοπούλου από την Κωνσταντινούπολη, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, δημιουργώντας μια μεγάλη μπισκοτοβιομηχανία και μαθαίνοντας τους Έλληνες το λαχταριστό μπισκότο που τους συντροφεύει έως σήμερα.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

One Response to Petit Beurre: Η ιστορία των μπισκότων των παιδικών μας χρόνων

  1. NIKOLAOS PAPADAKIS 31 Ιανουαρίου, 2024 at 8:11 μμ #

    Αν και τρώω. petit beurre τις τελευταίες ΠΟΛΛΕΣ δεκαετίες δεν είχα προβληματιστει ποτέ για το σχήμα τους και τους συμβολισμούς του. Ευχαριστώ για την ενημερωση

Αφήστε μια απάντηση