Banoffee: Το αγαπημένο γλυκό της Θάτσερ που έγινε ανάρπαστο το '70

Banoffee: Το αγαπημένο γλυκό της Θάτσερ που έγινε ανάρπαστο το ’70

Το banoffee (μπανόφι) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά στον κόσμο αλλά και την Ελλάδα, που βρίσκουμε σε ζαχαροπλαστεία και καφέ.

Πρόκειται για ένα λαχταριστό γλυκό είναι βρετανικό επιδόρπιο φτιαγμένο από μπανάνες, σαντιγί και μια πλούσια σάλτσα καραμέλας (από βρασμένο συμπυκνωμένο γάλα ή dulce de leche), συνδυασμένο είτε σε βουτυρώδη βάση μπισκότου είτε από θρυμματισμένα μπισκότα και βούτυρο. Ορισμένες εκδόσεις της συνταγής περιλαμβάνουν σοκολάτα, καφέ ή και τα δύο.

Την ιδέα του μπανόφι διεκδικούν ο Nigel Mackenzie και ο Ian Dowding, ιδιοκτήτης και σεφ αντίστοιχα, του «The Hungry Monk» στο Ανατολικό Σάσεξ του Ηνωμένου Βασιλείου, εστιατορίου που λειτουργούσε για πάνω από 40 χρόνια πριν κλείσει το 2012.

Λένε ότι πρωτοέφτιαξαν το μπανόφι το 1971 τροποποιώντας μια όχι και τόσο «αξιόπιστη» αμερικανική συνταγή, η οποία περιείχε εκείνο το είδος καραμέλας, που παρασκευαζόταν με το πολύωρο βράσιμο κλειστής κονσέρβας ζαχαρούχου γάλακτος. Οι δημιουργοί του γλυκού υποστηρίζουν πως έκαναν αρκετές δοκιμές πάνω στην αρχική συνταγή, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης πορτοκαλιού, μήλου ή μανταρινιού, πριν καταλήξουν στην προσθήκη της μπανάνας που πρότεινε ο Mackenzie.

Το γλυκό έγινε μπεστ σέλερ από τις πρώτες μέρες του σερβιρίσματός του και μπήκε στο μενού ως «Πίτα του Σενιόρ Μπανόφι» (Signor Banoffi’s pie). Το 1974 το εστιατόριο κυκλοφόρησε βιβλίο συνταγών με τον τίτλο «The Deeper Secrets of the Hungry Monk», όπου περιλαμβανόταν και η συνταγή για μπανόφι.

Σήμερα, το banoffee, που προέρχεται από την ένωση των λέξεων banana και toffee, είναι αναγνωρισμένη λέξη στο αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης και χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιοδήποτε προϊόν έχει το άρωμα της μπανάνας και της καραμέλας γάλακτος. Στη μεγάλη διάδοση του μπανόφι βοήθησε και η Nestlé, βάζοντας στα κουτιά με το συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα Carnation τη συνταγή του.

Το μπανόφι ήταν το αγαπημένο γλυκό της Μάργκαρετ Θάτσερ καθώς  σύμφωνα με το «The Celebrity Cookbook: Kitchen Secrets of the Rich and Famous», στη Σιδηρά Κυρία άρεσε όχι μόνο να το τρώει αλλά και να το φτιάχνει η ίδια στην κουζίνα της.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση