Aquafaba: Το θαυματουργό υλικό που θα αντικαταστήσει το αυγό στις συνταγές

Aquafaba: Το θαυματουργό υλικό που θα αντικαταστήσει το αυγό στις συνταγές

Φανταστείτε να υπήρχε ένα υλικό, με το οποίο θα αντικαθιστούσατε τα αυγά, στις αγαπημένες σας συνταγές, όπως κέικ, μπισκότα, πάβλοβα, brownies, μαρέγκες κ.λ.π.

Κι όμως υπάρχει και λέγεται aquafaba!

Η aquafaba είναι πρακτικά ο ζωμός από διάφορα όσπρια, κυρίως από ρεβίθια, που στις μέρες μας χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του ασπραδιού αυγών. Η σύστασή του περιέχει κυρίως άμυλο και πρωτεΐνη, στοιχεία που μεταφέρονται από το εσωτερικό των ρεβιθιών στο ζωμό. Το άμυλο και η πρωτεΐνη του δίνουν την ικανότητα να ομογενοποιεί, να δημιουργεί αφρό, να δημιουργεί γαλάκτωμα, κρέμα και ζελέ.

Η συγκέντρωση της φυτικής πρωτεΐνης στην aquafaba είναι μικρότερη από την αντίστοιχη στο ασπράδι. 1% της σύστασης της aquafaba είναι πρωτεΐνη έναντι 10% στο αυγό. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα είναι ακόμη καλύτερα όταν χτυπάμε στο σέικερ ένα κοκτέιλ με aquafaba αφού δημιουργεί ακόμη πιο πλούσιο αφρό.

Η aquafaba έχει πολύ λίγες θερμίδες. Σύμφωνα με μια ολοκληρωμένη μέτρηση που έχει παρουσιαστεί στο forum της επίσημης ιστοσελίδας της aquafaba, αυτή περιέχει 18 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Οι δε αμυλούχοι υδατάνθρακες αποτελούν το 2,9 % της σύστασης της, κάτι που εξηγεί την ικανότητα της να δημιουργεί ζελέ αν αναμειχθεί με νερό. Οπότε ξεχάστε και τη ζελατίνα!

Επιπλέον δεν μυρίζει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις θερμοκρασίες χωρίς να μεταβληθούν τα χαρακτηριστικά της.
Αποτελεί εξαιρετικό υποκατάστατο γαλακτοκομικών προϊόντων και μπορεί να καταναλωθεί από τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη

Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη aqua, που σημαίνει νερό και τη λέξη faba, που σημαίνει φασόλι.

Την ανακάλυψε ο Γάλλος Joël Roessel, αναζητώντας έναν φυτικό σταθεροποιητή για να φτιάξει αφρό ανακάλυψε πως το ζουμί που περίσσευε στην κονσέρβα από τα συσκευασμένα φασόλια έδινε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο γενικός κανόνας είναι να χρησιμοποιήσεις 1 κουταλιά της σούπας ανά κρόκο αυγού, 2 κουταλιές της σούπας ανά ασπράδι αυγού, και 3 κουταλιές της σούπας ανά ολόκληρο αυγό.

Τι μπορείτε να φτιάξετε με την aquafaba:

-Κέικ
-Μαρέγκες
-Παγωτό
-Μπισκότα
-Macaron
-Μους σοκολάτα

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , , ,

One Response to Aquafaba: Το θαυματουργό υλικό που θα αντικαταστήσει το αυγό στις συνταγές

  1. Θάλεια Κ. 26 Νοεμβρίου, 2022 at 9:27 πμ #

    Ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες συμβουλές!!!

    Με εκτίμηση

Αφήστε μια απάντηση