Φογάτσα: Το πασχαλινό τσουρέκι που φτιάχνουν στην Κέρκυρα

Φογάτσα: Το πασχαλινό τσουρέκι που φτιάχνουν στην Κέρκυρα

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε, όπως και όλα τα έθιμα του Πάσχα. Τα πασχαλινά εδέσματα είναι πολλά, είτε νηστίσιμα είτε όχι, και να απολαμβάνουμε κάθε χρόνο.

Ένα από τα αγαπημένα μας γλυκά σνακ είναι το παραδοσιακό τσουρέκι, είτε σε μορφή πλεξίδας, είτε κουλούρας.

Από τη Μεγάλη Δευτέρα οι Κερκυραίες νοικοκυρές αρχίζουν τις προετοιμασίες και την παρασκευή των παραδοσιακών κερκυραϊκών τσουρεκιών του Πάσχα, που ονομάζονται «φογάτσα» και «κολομπίνα», και τα δυο ενετικής προέλευσης, όπως μαρτυρά το όνομά τους. Η Fugassa είναι το παραδοσιακό πασχαλινό γλυκό ψωμί της περιοχής του Veneto και μεταφέρθηκε στο νησί του Ιονίου κατά την Ενετοκρατία.

Η «φογάτσα» είναι το πασχαλινό γλυκό ψωμί της Κέρκυρας. Είναι στρογγυλό και για την παρασκευή τους απαιτούνται όλα σχεδόν τα υλικά ενός απλού τσουρεκιού, δηλαδή αβγά, γάλα, ζάχαρη, βούτυρο, αλεύρι, μαγιά, βανίλια και ξύσμα πορτοκαλιού με τη διαφορά να έγκειται ότι στη συνταγή προστίθεται το παραδοσιακό κερκυραϊκό λικέρ κουμ κουάτ με κομματάκια από γλυκό του κουταλιού κουμ κουάτ.

Η παραδοσιακή Φογάτσα τα παλιά χρόνια είχε πολύπλοκη τεχνική. Απαιτούσε σταδιακή προσθήκη των υλικών καθώς και τη δημιουργία του προζυμιού από τις προηγούμενες μέρες.

Το αποτέλεσμα είναι ένα αφράτο, μυρωδάτο τσουρέκι που μοσχοβολάει όλο το σπίτι!

Η «κολομπίνα» παράγεται από τα ίδια σχεδόν υλικά αλλά έχει το σχήμα πλεξούδας ή περιστεριού, όπως δηλαδή το Ιταλικό Colomba di Pasqua. Στολίζεται με ένα κόκκινο αυγό, αλλά και ένα φτερό.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση