«Γεμάτα»: Tα αμυγδαλωτά του γάμου από την Μυτιλήνη

«Γεμάτα»: Tα αμυγδαλωτά του γάμου από την Μυτιλήνη

Τα αμυγδαλωτά είναι από τα πλέον παραδοσιακά γλυκίσματα της νησιωτικής Ελλάδας και συναντάμε παραλλαγές τους σε όλο το Αιγαίο.

Στη Μυτιλήνη, τα αμυγδαλωτά ή «γεμάτα» όπως τα ονομάζουν, είναι το γλυκό κέρασμα του γάμου και της κάθε χαράς.

Οι νοικοκυρές φτιάχνουν με την αμυγδαλόπαστα μικρά χειροτεχνήματα και τα προσφέρουν σε αρραβώνες, γάμους, βαφτίσεις αλλά και σε γιορτές.

Αυτές οι μικρές λευκές μπουκιές ζυμωμένης ζάχαρης με αμύγδαλο και ανθόνερο υπήρξαν αναπόσπαστο κομμάτι του τελετουργικού των αρραβώνων και των γάμων και ακόμη και στις μέρες μας κρατιέται η παράδοση στη Λέσβο.

Τα «γεμάτα» Λέσβου προσφέρονταν από τη νύφη στην πεθερά για να κεραστούν οι καλεσμένοι, κατά τη διάρκεια των αρραβώνων, γι’ αυτό λέγονται και «προσπέσματα». Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σπάνιο το φαινόμενο το παραδοσιακό «αμυγδαλωτό του γάμου» να μετατρέπεται σε «πεσκέσι» για ευρύτερη κοινωνική χρήση σε επετείους, γιορτές ή ως δώρο σε ανθρώπους που οι Μυτιληνιοί θεωρούσαν ότι είχαν μεγάλη υποχρέωση.

Είναι από τα πιο ωραία αμυγδαλωτά, πλάθονται με τα χέρια και το σχήμα τους στην είναι συνήθως αυτό του μικρού αχλαδιού. Ωστόσο μπορούν να γίνουν εξαιρετικά περίτεχνα. Το πασπάλισμα με άχνη δεν είναι υποχρεωτικό.

Στην Μυτιλήνη τα μοιράζουν την ημέρα που στρώνεται το νυφικό κρεβάτι. Στο πιάτο προσφέρεται από ελεύθερες γυναίκες δυο γεμάτα με ένα ποτήρι λικέρ τριαντάφυλλο και συνοδεύεται από δύο κουφέτα.

Πολλοί τα θεωρούν ως τα καλύτερα αμυγδαλωτά της χώρας.

 

 

 

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση