Crêpes Suzette: Οι φλαμπέ κρέπες από τη Γαλλία με άρωμα πορτοκαλιού

Crêpes Suzette: Οι φλαμπέ κρέπες από τη Γαλλία με άρωμα πορτοκαλιού

Οι κρέπες είναι το απόλυτο γαλλικό πιάτο, που λατρεύουμε να απολαμβάνουμε είτε ως γλυκό είτε ως αλμυρό.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν μόνο οι κλασσικές κρέπες αλλά και άλλες παραλλαγές.

Οι Crêpes Suzette είναι ένα γαλλικό επιδόρπιο που αποτελείται από κρέπες με beurre Suzette, μια σάλτσα από καραμελωμένη ζάχαρη και βούτυρο, μανταρίνι ή χυμό πορτοκαλιού, ξύσμα και Grand Marnier, triple sec ή λικέρ πορτοκάλι Curaçao από πάνω, φλαμπέ στο τέλος.

Η προέλευση του πιάτου και το όνομά του αμφισβητούνται. Ένας ισχυρισμός λέει ότι δημιουργήθηκε από ένα λάθος που έκανε ένας 14χρονος βοηθός σερβιτόρου, ο Henri Charpentier, το 1895 στο Maitre στο Café de Paris του Μόντε Κάρλο. Ετοίμαζε ένα επιδόρπιο για τον Πρίγκιπα της Ουαλίας, τον μελλοντικό βασιλιά Εδουάρδο Ζ’ του Ηνωμένου Βασιλείου, στους καλεσμένους του οποίου ήταν μια όμορφη Γαλλίδα που λεγόταν Suzette. Αυτή η ιστορία διηγήθηκε ο ίδιος ο Charpentier στο Life à la Henri, την αυτοβιογραφία του, αν και αργότερα αντικρούστηκε από τη Larousse Gastronomique.

Διαφορετικές πηγές (όπως το Larousse Gastronomique) ωστόσο αμφιβάλλουν ότι ο Charpentier, και όχι ο επικεφαλής σερβιτόρος, εξυπηρετούσε τον πρίγκιπα, επειδή θα ήταν πολύ νέος. Μια λιγότερο φανταστική εκδοχή προκύπτει από τη συνέντευξη της Έλσι Λι μαζί του τη δεκαετία του 1950. Εκεί, ο Charpentier εξήγησε εκτενώς ότι «η περίπλοκη εκδοχή του ξεκίνησε ως το πιάτο με τηγανίτες με σάλτσα φρούτων που έφτιαχνε η θετή μητέρα του σε πολύ ειδικές περιστάσεις». Η προσθήκη του λικέρ ήταν au courant μεταξύ των σεφ στο Παρίσι εκείνη την εποχή.

Ο άλλος ισχυρισμός αναφέρει ότι το πιάτο ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της Γαλλίδας ηθοποιού Suzanne Reichenberg (1853–1924), η οποία εργάστηκε επαγγελματικά με το όνομα Suzette. Το 1897, η Reichenberg εμφανίστηκε στην Comédie-Française στο ρόλο της υπηρέτριας, κατά την οποία σέρβιρε κρέπες στη σκηνή. Ο Monsieur Joseph, ιδιοκτήτης του Restaurant Marivaux, παρείχε τις κρέπες. Αποφάσισε να κάνει φλαμπέ τις λεπτές τηγανίτες για να τραβήξει την προσοχή του κοινού και να κρατήσει το φαγητό ζεστό για τους ηθοποιούς που τις καταναλώνουν. Ο Joseph ήταν στη συνέχεια διευθυντής του εστιατορίου Paillard στο Παρίσι και αργότερα στο ξενοδοχείο Savoy στο Λονδίνο.

Το 1896, ο Oscar Tschirky δημοσίευσε τη συνταγή ως «pancakes, Casino Style» με τα πάντα στη θέση τους εκτός από το φλαμπέ. Ο Escoffier περιέγραψε τις Crêpes Suzette στην αγγλική έκδοση του Guide Culinaire το 1907 με τον ίδιο τρόπο, επίσης χωρίς το φλαμπέ.

Το πιάτο ήταν ήδη μια σπεσιαλιτέ του γαλλικού εστιατορίου Marie’s από το 1898.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση