Beignet: Τα γαλλικά γλυκά σφολατάκια που συνοδεύουμε τον καφέ

Beignet: Τα γαλλικά γλυκά σφολατάκια που συνοδεύουμε τον καφέ

H γαλλική κουζίνα είναι ασυναγώνιστη τόσο σε αλμυρά όσο και σε γλυκά πιάτα.

Τα περισσότερα γλυκίσματα που μας αρέσουν να απολαμβάνουμε καθημερινά προέρχονται από την Γαλλία.

Όπως αυτά τα μικρά γλυκά σνακ που βρίσκουμε σε όλους τους φούρνους και τις καφετέριες, τα beignet.

Το Beignet είναι ένα είδος τηγανισμένης σφολιάτας, που πιθανώς φτιάχνεται από pate à choux και ονομάζεται pets-de-nonne, που σημαίνει «κλανιά της καλόγριας» στα γαλλικά, αλλά μπορεί να παρασκευαστεί και από άλλους τύπους ζύμης, συμπεριλαμβανομένης της ζύμης μαγιάς.

Στη Γαλλία υπάρχουν τουλάχιστον 20 διαφορετικές εκδοχές. Μπορεί να διαφέρουν ως προς το σχήμα, το αλεύρι που χρησιμοποιείται για τη ζύμη και τη γέμιση. Είναι δημοφιλή στη γαλλική, ιταλική και γαλλοαμερικανική κουζίνα.

Ο όρος beignet μπορεί να εφαρμοστεί σε δύο ποικιλίες, ανάλογα με το είδος της ζύμης. Το γαλλικού τύπου beignet στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει τη συγκεκριμένη έννοια της τηγανισμένης ζύμης choux.

Τα Beignets μπορούν επίσης να γίνουν με ζύμη με μαγιά, που θα μπορούσε να ονομαστεί boules de Berlin στα γαλλικά, παραπέμποντας σε ντόνατς του Βερολίνου, που δεν έχουν την τυπική τρύπα των ντόνατ, γεμισμένα με φρούτα ή μαρμελάδα.

Τα beignets σε στιλ Λουιζιάνας είναι τετράγωνα ή ορθογώνια τηγανητά αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται από ζυμωμένη ζύμη και όχι από ζύμη choux. Στη Νέα Ορλεάνη, είναι περισσότερο γνωστά ως πρωινό που σερβίρεται με ζάχαρη άχνη από πάνω. Παραδοσιακά παρασκευάζονται για να καταναλωθούν φρέσκα και ζεστά. Παραλλαγές τηγανητής ζύμης μπορούν να βρεθούν σε διάφορες κουζίνες διεθνώς. Ωστόσο, η προέλευση του όρου beignet είναι γαλλική. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα beignets ήταν δημοφιλή στην κρεολική κουζίνα της Νέας Ορλεάνης και μπορούν να σερβιριστούν ως επιδόρπιο. Μεταφέρθηκαν στη Νέα Ορλεάνη τον 18ο αιώνα από Γάλλους αποίκους από την “παλιά μητρική χώρα”, έφεραν επίσης από Ακαδούς, και έγιναν ένα μεγάλο μέρος της σπιτικής κρεολικής μαγειρικής. Οι παραλλαγές περιλαμβάνουν συχνά μπανάνα ή πλαντάνα – δημοφιλή φρούτα στην πόλη-λιμάνι – ή μούρα.

Στην ουσία πρόκειται για σφολιατοειδή με γλυκιά γέμιση ή πασπαλισμένα με ζάχαρη που μοιάζουν πολύ με ντονατσάκια. Είναι σαν μπουκίτσες και μπορούμε να τις απολαύσουμε με τον καφέ ή το τσάι μας είτε για πρωινό είτε για απογευματινό γλυκό σνακ, είτε μετά το φαγητό.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση