Πλατσέντα: Το σιροπιαστό Χριστουγεννιάτικο γλυκό από τη Λέσβο

Πλατσέντα: Το σιροπιαστό Χριστουγεννιάτικο γλυκό από τη Λέσβο

Η πλατσέντα είναι ένα παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό από το νησί της Λέσβου.

Πρόκειται για μια υπέροχη γλυκιά πίτα που προέρχεται από τη Μυτιλήνη όπου την φτιάχνουν κυρίως τα Χριστούγεννα για το εορταστικό τραπέζι.

Είναι ένα γλυκό πλούσιο σε ελαιόλαδο και όχι σε βούτυρο όπως είναι συνήθως τα σιροπιαστά γλυκά των εορτών.

Η ζύμη αρωματίζεται με ούζο, κάτι που είναι αναμενόμενο καθώς είναι το σήμα κατατεθέν προϊόν της Μυτιλήνης.

Φύλλα ζύμης που σουρώνουν και μπαίνουν στο ταψί, ροδοψήνονται και καραμελώνουν με το δεμένο σιρόπι. Από πάνω χοντροκομμένα καρύδια και κανέλα που ολοκληρώνουν το γλυκό.

Στην αρχή η ζύμη είναι απαλά τραγανή και τριφτή μαζί αλλά μετά από μια δυο μέρες αποκτά μία διαφορετική υφή, γίνεται πιο συμπαγής, έχει ρουφήξει όλο το σιρόπι κι έχει μελώσει τέλεια.

Είναι πραγματικά ένα υπέροχο γλυκό ταψιού, μυρωδάτο και τραγανό, με πλούσια, σιροπιαστή γεύση.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση