Τιραμισού: Το απολαυστικό γλυκό των Ιταλών που σε «σηκώνει ψηλά»

Τιραμισού: Το απολαυστικό γλυκό των Ιταλών που σε «σηκώνει ψηλά»

Τα γλυκά είναι η πιο ωραία γαστρονομική απόλαυση. Είναι αυτά τα εκλεκτά εδέσματα που φέρνουν ικανοποίηση στον ουρανίσκο μας και κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί.

Μεγάλη παράδοση στα γλυκά έχουν πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία. Εκτός από την πίτσα και τα ζυμαρικά, η Ιταλία φημίζεται για το αυθεντικό τιραμισού της.

Το απολαυστικό αυτό γλυκό φτιάχνεται με αυγά, ζάχαρη, τυρί μασκαρπόνε, σκόνη κακάο και σαβαγιάρ βουτηγμένα σε καφέ. Tiramisu σημαίνει «σήκωσέ με ψηλά» στα ιταλικά, με λίγα λόγια πρόκειται για ένα ξεσηκωτικό γλυκό.

Οι απόψεις διίστανται για το ποια πόλη της Ιταλίας γέννησε το τιραμισού. Η πρώτη εκδοχή θέλει γενέτειρα του γλυκού την Σιένα, όταν τον 17ο αιώνα οι ζαχαροπλάστες της πόλης θέλησαν να φτιάξουν ένα γλυκό διαφορετικό από τα άλλα προς τιμήν του Αρχιδούκα της Τοσκάνης.

Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, το γλυκό γεννήθηκε στο Τρεβίζο το 1960 από τον ιδιοκτήτη ενός εστιατορίου, που χαρακτήρισε το γλυκό ως δυναμωτικό για τους πελάτες του.

Η τρίτη εκδοχή υποστηρίζει ότι το τιραμισού γεννήθηκε στο Τορίνο από ένα ζαχαροπλαστείο ως δώρο στον τότε πρωθυπουργό Camilo Benso Conte di Cavour, για να του δώσει δύναμη και ενέργεια να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες για την ενοποίηση της χώρας. Όποια κι αν είναι η αλήθεια, το τιραμισού πήρε το όνομα «σήκωσέ με», καθώς και θεωρείται αντίδοτο της αδράνειας.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση