Babka: Το εβραϊκό πασχαλινό τσουρέκι με σοκολάτα που σημαίνει «γιαγιά»

Babka: Το εβραϊκό πασχαλινό τσουρέκι με σοκολάτα που σημαίνει «γιαγιά»

Κατά την περίοδο του Πάσχα, πολλά εκλεκτά εδέσματα έχουν την τιμητική τους, είτε αλμυρά είτε γλυκά.

Ένα από τα αγαπημένα μας είναι το τσουρέκι, αυτό το αφράτο, μυρωδάτο γλυκό ψωμάκι που τρώμε στο σπίτι.

Το τσουρέκι είτε είναι σπιτικό είτε αγοραστό, είναι πεντανόστιμο και το τιμούμε ιδιαίτερα στις γιορτές.

Ωστόσο, τσουρέκι δεν έχουμε μόνο στην Ελλάδα.

Το «Babka (μπάμπκα) είναι το εβραϊκό τσουρέκι που προέρχεται από την Πολωνία και είναι πολύ δημοφιλές στο Ισραήλ.

Είναι γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού και κομμάτια σοκολάτας και συνήθως είναι στο κλασσικό σχήμα της πλεξούδας.

Είναι λαχταριστό, σιροπιαστό και με ιδιαίτερη, πλούσια εμφάνιση.

«Βabka» σημαίνει «γιαγιά» ή «γριά» στην Πολωνία, την Ουκρανία και την Λευκορωσία.

Προέρχεται από τη σλαβική λέξη «babcia». Σε άλλες χώρες το αποκαλούν επίσης «baba» ή «krantz cake».

Λέγεται πως το γλυκό πήρε το όνομά του καθώς το σχήμα που έχει με τις αυλακώσεις θυμίζει τις πτυχές της φούστας των γιαγιάδων.

Άλλοι λένε πως απλά πήρε το όνομα από τις γιαγιάδες που το έφτιαχναν.

Η καταγωγή του γλυκού ψωμιού που θυμίζει το δικό μας τσουρέκι, είναι εβραϊκή και ανατολικοευρωπαϊκή.

Αρχικά το γλυκό περιείχε μαρμελάδα, ζάχαρη ή κανέλα, ενώ αργότερα ενσωμάτωσε τη σοκολάτα όταν ταξίδεψαν οι Εβραίοι της Ανατολικής Ευρώπης στην Αμερική.

Πρόκειται για ένα πασχαλινό γλυκό, που όμως πλέον τρώγεται όλες τις εποχές και τις ώρες.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση