Σύνδεση

Crema Catalana: Η ισπανική crème brûlée που προέκυψε από λάθος

Crema Catalana: Η ισπανική crème brûlée που προέκυψε από λάθος

Η Crema Catalana είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα γλυκά των Ισπανών. Όπως μαρτυρά και το όνομά της, μάς έρχεται από την Καταλονία και εναλλακτικά ονομάζεται και «crema cremada», δηλαδή καμένη κρέμα.

Οπτικά αλλά και γευστικά μοιάζει πολύ με την γνωστή μας crème brûlée, ωστόσο, έχει κάποιες σημαντικές διαφορές από το παραδοσιακό γαλλικό επιδόρπιο. Η πιο σημαντική διαφορά έχει να κάνει με τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της καθώς η Crema Catalana φτιάχνεται με γάλα, κορν φλάουρ, ξύσμα λεμονιού και κανέλα ενώ η crème brûlée με κρέμα γάλακτος και άρωμα βανίλιας. Η καραμελωμένη επιφάνεια με την καμένη ζάχαρη συναντάται και στις δύο κρέμες.

Η καταλανική κρέμα είναι ένα από τα πιο παλιά γλυκά που συναντάμε στην χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, καθώς εμφανίζεται σε βιβλία μαγειρικής ήδη από τα μεσαιωνικά χρόνια. Μάλιστα, η πρώτη συνταγή εμφανίστηκε τρεις αιώνες πριν την γαλλική crème brûlée.

Δημιουργήθηκε εντελώς τυχαία, χάρη σε ένα λάθος. Οι καλόγριες ενός καταλανικού μοναστηριού του 18ου αιώνα ετοίμασαν μια ζεστή κρέμα καραμελέ προς τιμήν ενός επισκόπου που θα επισκεπτόταν τη μονή τους. Το επιδόρπιο, όμως, βγήκε πολύ νερουλό, έτσι οι καλόγριες προσπάθησαν να το σώσουν προσθέτοντας καψαλισμένη ζάχαρη. Όταν την δοκίμασε ο επίσκοπος, κάηκε και αναφώνησε «Crema!», δηλαδή «καίει!», έτσι πήρε το όνομά της.

Κατά τον 17ο αιώνα, το κρεμώδες γλυκό σερβιρόταν παραδοσιακά κατά τους εορτασμούς του Αγίου Ιωσήφ στις 19 Μαρτίου -μάλιστα τότε ονομαζόταν «Κρέμα του Sant Josep»-, τις γιορτές και τις αργίες, ωστόσο, σήμερα καταναλώνεται όλο τον χρόνο.

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση