Galette des Rois: Η γαλλική βασιλόπιτα γίνεται με σφολιάτα και κρέμα

Galette des Rois: Η γαλλική βασιλόπιτα γίνεται με σφολιάτα και κρέμα

Η βασιλόπιτα είναι το κατ’ εξοχήν γλυκό των γιορτών και συγκεκριμένα της Πρωτοχρονιάς. Συνήθως πρόκειται για αφράτο κέικ ή τσουρέκι που κρύβει μέσα του το πολυπόθητο φλουρί που φέρνει γούρι στον τυχερό που θα το βρει στο κομμάτι του.

Υπάρχει όμως και μια διαφορετική βασιλόπιτα που μας έρχεται από τη Γαλλία. Η Galette des Rois. Την φτιάχνουν κυρίως τα Θεοφάνια και μοιάζει με αφράτη αμυγδαλόπιτα.

Η Galette des Rois, δηλαδή η «πίτα των Βασιλιάδων», φτιάχνεται με τραγανό φύλλο σφολιάτας, γλυκιά κρέμα αμυγδάλου και βούτυρο. Εκείνος που θα βρει το φλουρί φορά ένα χάρτινο, συνήθως χρυσό ή ασημί στέμμα και επιλέγει τη βασίλισσα ή τον βασιλιά του.

Αυτό που ξεχωρίζει είναι το ίδιο το φλουρί. Δεν είναι ένα απλό κέρμα όπως στην παραδοσιακή, ελληνική βασιλόπιτα, αλλά ένα έργο τέχνης. Κάποιοι κάνουν συλλογή και μάλιστα δεν διστάζουν να διασχίσουν όλη τη Γαλλία για να ανταλλάξουν ή να βρουν καινούργια φλουριά.

Η ιστορία λέει πως η Galette des Rois ξεκίνησε σαν έθιμο του Μεσαίωνα ενώ άλλοι λένε ότι οι ρίζες της ξεκινούν από την πτώση της ρωμαϊκής εποχής. Τον καιρό της Γαλλικής Επανάστασης μετονομάστηκε «Gateau de l’egalité» (γλυκό της ισότητας). Τότε έκοβαν τη βασιλόπιτα και άφηναν στην άκρη ένα κομμάτι για τον φτωχό. Είναι ένα θρησκευτικό έθιμο βασισμένο στους τρεις Μάγους που επισκεφθήκαν τον Ιησού μετά τη γέννησή του. Έτσι γιορτάζουν τους Βασιλιάδες.

H γενική ονομασία της είναι Galette des Rois, αλλά το όνομά της ποικίλει ανάλογα με την περιοχή που θα παρασκευαστεί. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της Gascony ή της Béarn, την αποκαλούν Garfou ή Galfou. Στη Νότια Γαλλία φτιάχνουν το «γλυκό των βασιλιάδων» με φρούτα και φραγκοστάφυλα ή με σοκολάτα.

 

Βαθμολογήστε τη συνταγή

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

, , , ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση